Raspoređivanje namještaja u prostorijama bi trebalo da se smatra umjetnošću jer to na neki uvrnut način i jeste. Umjetnost je u jednu prostoriju, malu ili veliku postaviti sve oo što vam je potrebno za život, a da to bude lijepo i funkcionalno. Kad su u pitanju spavaće sobe, umijeće još više dolazi do izražaja, jer su one obično manje od ostalih prostorija u stanu.

Kad je u pitanju sređivanje spavaće sobe, treba da budete posebno kreativni, posebno ako je baš mala, ali smo sigurni da će vam uz naše savjete ovaj težak zadatak lakše pasti.

Koristiite samo neophodan namještaj

Prije nego što odlučite gdje ćete št staviti, razmislite o namještaju koji ćete koristiti i odaberite minimalan broj komada dovoljan da prostorija funkcioniše posebno ako imate malu spavaću sobu. Postoji mnogo načina da i u amloj sobi imate sve što vam je potrebno, a da se ne sudarate sa namještajem. Koristite manje komade namještaja, napravite ugradni plakar u kome prostor biti dobro iskorište i koji će sadržati sve što vam je potrebno od polica, preko dijelova za vješanje pa sve do ladica. Ako nemate mjesto za ugradni ormar onda birajte ormare koji su uži, a visočiji.

Prije kupovine novog rasporedite stari namještaj

Ako već imate neke komade namještaja koji idu u spavaću sobu naša topla preporuka vam je da ne kupujete nove komade dok stare ne postavite na svoja mjesta i dok ne vidite imate li uopšte mjesta za neki novi namještaj.

Napravite nacrt

bedroom interior plan layout hand illustration

Jedan od bolji savjeta koje ćete čuti jeste da na papiru nacrtate vašu spavaću sobu pa dodajete jedan po jedan komad namještaja tako da dobijete jasan vizuelni prikaz kako će sve izgledati kad bude namješteno. Ne morate imati talenta za slikarstvo da napravite ovako nešto, dovoljno je da vi znate šta se na nacrtu nalazi. Nacrtajte nekoliko različitih opcija dok ne dobijete onu pravu.

Funkcionalnost na prvom mjestu

I dok razmišljate o tome gdje šta da postavite uzmite u obzir vaš način života i zapitajte se šta vi zapravo želite od vaše spavaće sobe. Odgovori na ta pitanja mogu drastično promijeniti prvobitni plan raspoređivanja namještaja. Na primjer, ako često gledate televizor iz kreveta onda je logično da on bude nasuprot mjesta na kome držite glavu. Ako noću često ustajete, uzmite u obzir da napravite prohodnu stazu kojom ćete se kretati bez sudaranja.

Prvo riješite krevet

Ipak je to najvažnija stvar u vašoj spavaćoj sobi i trebalo bi da vam bude prioritet. Kada krenete sa pravljenjem nacrta prvo nacrtajte krevet pa sve ostalo. Po pravilu, krevet bi trebalo da se postavi na zid koji je nasuprot vrata ili najveći zid na kome nema prozora. Kad su u pitanju male sobe onda možete kršiti ova pravila i postaviti krevet tamo gdje vama ima najviše smisla samo pazite da možete bez problema otvarati vrata od ormara.

Postavite tepih na pravo mjesto

Iako se tepih ne može podvesti pod namještaj, sigurno će uticati na finalni izgleda vaše sobe. Obično se postavlja tako da na njemu budu dvije trećine kreveta tako da ujutro kad ustajete stanete nogama na mekan tepih, a ne na hladan parket.

I na kraju ne plašite se da ekperimentišete. Ako imate dovoljno prostora i mašte zanemarite sva pravila i uredite svoju sobu onako kako vi mislite da bi bilo najbolje. Ne plašite se boja i namještaja koji možda nisu namjenski pravljeni za spavaće sobe, ali vi mislite da bi trebalo tamo da se nađu. Na kraju krajeva vi ćete tamo spavati i provoditi vrijeme.

Podijeli ovo