Jeste li ikada čuli za kokadema biljke koje se praktikuju u Japanu? Riječ je o sasvim posebnom načinu sadnje kada je korijen biljke umotan prvo u mahovinu, zatim u zemljište i na kraju ponovno u mahovinu i konopac tako da se formira lopta.

Bilke koje se uzgajaju na ovaj način kao što i sami možete pretpostaviti nisu statične i možete ih pomjerati po želji, a s druge strane nije vam potrebna saksija već samo tanjirić ili konopac pomoću koga ćete biljku objesiti na balkonu.

Ovo je savršen način uzgoja biljaka za sve one koji nemaju baš mnogo mjesta u bašti, praktičan je i zaista lijepo izgleda.

Kokademu možete napraviti sami i to bez previše komplikacija, a sve što vam je potrebno su:
sadnica

  • veći komad mahovine
  • kompost za bonzai
  • konopac
  • posuda
  • rukavice

Postupak: Iščupajte biljku iz saksije zajedno sa korijenom, nakon toga umotajte korijen biljke u vlažnu mahovinu, tako da ga u potpunosti pokrijete i ostavite sa strane.

 

U posudu sipajte zemlju za bonzai i sipajte malo vode tako da se počnu stvarati grudvice i da od smjese možete oblikovati loptu tako da se ne raspadne. Zemljom prekrijte mahovinu koju ste omotali oko korijena biljke i dobro pritisnite.

Za kraj sve prekrijte još jednim slojem mahovine tako da ništa ne ispada i čvrsto uvežite konopcem.

Podijeli ovo