Ako imate problema sa spavanjem onda sigurno znate da prije odlaska u krevet ne bi trebalo da pijete napitke koji su bogati kofeinom te da koristite elektroniku u krevetu. Ali, jeste li znali da način na koji je uređena vaša spavaća soba te dekoracija koju ste pažljivo birali, može uticati na kvalitet vašeg sna.

Ako ste spremni da napravite neke promjene koje se tiču dizajna, ali i stila života da biste poboljšali kvalitet spavanja onda bi trebalo da pročitate ovih devet situacija koje bi mogle da vam prave problem i naravno načine kako da ih riješite.

1. Spavaća soba vam je uvijek u neredu

Ako imate naviku da pored kreveta čuvate novine, knjige i časopise koje čitate prije spavanja ili ako imate onu stolicu, koju svi imamo, na koju slažete veš pa se do kraja sedmice napravi prilična hrpa budite sigurni da nećete spavati dobro. Stručnjaci kažu da fizički nered utiče i na mentalni nered i mozak ga tako percipira. Prije spavanja, ma koliko umorni bili, napravite red, složite sve, zatvorite ormare i sigurno ćete spavati bolje nego inače.

2. Zidovi sobe su previše jarki, imate previše šarenu tapetu

Čak i ako vam je osba prilično uredna ukoliko su tapete previše šarene ili su zidovi obojeni u neku jarku boju, sve su prilike da će vam uticati na san. Za spavaću sobu bi trebalo izbjegavati drečave boje i trebalo bi se držati monohromatskog uređenja i zemljanih tonova. Jarke boje su uzbudljive, vesele i razbuđuju mozak.

3. svjetlost koja dolazi iz vašeg telefona ili kroz prozor

Istraživanja su pokazala da plava svjetlost koja dolazi iz uređaja može da utiče na san i zato bi bilo dobro da ih u potpunosti izbacite iz spavaće sobe, ili da ih svedete na minimum. Mnoga istraživanja su pokazala i da svjetlost koja se probija kroz roletne utiče na san i zato ako imate problem probajte da u potpunosti zamračite prostoriju u kojoj spavate.

4. Morate zamijeniti madrac

Ako više od 10 godina spavate na istom madracu onda je bez razmišljanja to uzrok vašeg lošeg sna. Dobri madraci su prilično skupi i zato se ne mijenjaju često, ali mi vam toplo preporučujemo da na tome ne štedite.

5. Zvučna izolacija je slaba

Ako vas sunčeve zrake bude ujutro rano, kao i svjetlost sa ulica tokom noći onda ćete sigurno nabaviti nove zastore. Isti slučaj je i ako vas budi buka, u om slučaju treba da uložite u bolju izolaciju.

6. Posteljina vam nije udobna

Možda nikada ne biste pomislili, ali posteljina na kojoj spavate može uticati na kvalitet sna. Veoma je važno da je materijal od koga je posteljina napravljena prijatan na dodir, da ne grebe, iritira i važno je da se ne gužva previše lako.

7. Vaša spavaća soba je raj za alergene

Ako patite od alergija, onda bi vaša soba trebalo da bude zona oslobođena od alergena. Nabavite hipoalergenu posteljinu i potrudite se da životinje ne ulaze unutra tokom dana.

8. Temperatura nije odgovarajuća

Temperatura u prostoriji uveliko utiče na kvalitet sna, nećete dobro spavati niti ako je u prostoriji previše toplo, ni ako je prehladno. Najugodnija temperatura za spavanje je od 18 – 23 stepena Celzijusova.

Podijeli ovo