Nismo svi toliko srećni da imamo komad zemlje negdje na selu koji možemo iskoristiti za bašticu u koju bi posadili sve ono što poželimo. Većina nas je osuđena na komadić balkona i saksije koje nam glume baštu. U tom slučaju veoma je važno da znate koje to biljke mogu uspjeti na manjem prostoru.

Sigurni smo da će vas lista ovih biljaka iznenaditi te da ćemo vas uvjeriti kako je izbor puno veći nego što vi mislite.

Krastavac

Za ovo povrće je poželjno da bude u saksiji jer ga možete postaviti tako da u potpunosti bude izložen suncu koje mu je neophodno. Isto tako, kad se biljka razgrana saksiju možete podići tako da grančice i plodovi vise.

Jagode

Kad su jagode u pitanju jedino što je važno jeste da saksija nije do vrha napunjena zemljom do vrha, tako da biste mogli da zalivate bez problema te da ih zalivate svakog dana.

Paradajz

Mali šeri paradajz možete posaditiu visećim saksijama što je posebno dobro rješenje ako imate problema sa životinjama koja ga uporno uništavaju. Jedino na šta treba da obratite pažnju jeste da odaberete dovoljno izdržljivu saksiju jer na samo jednoj sadnici paradajza može biti zaista puno plodova.

Grašak

Ummjesto da ga posadite u baštu, posadite ga u viseću saksiju, tako vam neće biti potrebni štapovi za koje ćete ih povezati. Prije nego što ih poberete sačekajte da u otpunosti sazriju, nemojte ga brati u etapama.

Blitva

Špinat, blitva, radič, zelena salata koja nije u glavicama, sve su to biljke koje bez problema možete posaditi u saksiji na balkonu jer im nije potrebno puno sunca, a ni mjesta. Sjajno je to što ih možete brati duži vremenski period.

Začinsko bilje

Ovo sigurno znate, a jeste li znali da u jednu veću saksiju možete posaditi više različitih biljaka tako da uštedite prostor. Viseća saksija sa začinskim biljem može biti i divan ukras za vaš balkon. I mirisaće.

Podijeli ovo