Možda mislite da je bojenje namještaja bojom u spreju samo prečica kojom ćete dobiti samo loš rezultat i ipak ćete sve morati napraviti na tradicionalan način pomoću kista, ne možete biti više u krivu nego što jeste.

Pomoću spreja ćete namještaj obojiti za svega desetak minuta, brže se suši i boja je ravnomjernija. Naravnostandardne boje su nešto kvalitetnije i dugotrajnije, ali ako je riješ o nekoj staroj stolici ili klupi koju želite iskoristiti za dvorište, koliko vam je potrebno da bude jako kvalitetno.

Jednom kad savladate bojenje pomoću spreja, poželjećete da prefarbate sve što imate, i ne šalimo se. AKo budete slijedili naša uputstva, korak po korak ćete ovaj posao obaviti najbolje moguće.

1 korak: Kupovina potrepština

Prije nego što počnete sa farbanjem važno je da nabavite sve što vam je potrebno da biste posao obavili što brže. Uglavnom od materijala će vam biti potrebno: šmirgl papir, bazna boja i boja u spreju i naravno zaštitna maska koju nikako ne smijete izostaviti sa ovog spiska. Na kraju će vam biti potrebna i zaštitna boja. Kada budete kupovali boju imajte na umu da i boje u spreju imaju različite finiše od mat po do visokog sjaja. One sjajnije su uvijek lakše za održavanje.

2. korak: Čišćenje i priprema

Komad namještaja detaljno obrišite, očistite sve i najsitnije dijelove prašine i prljavtine. Isto tako provjerite da li su svi dijelovi dobro utegnuti da nešto slučajno nije labavo. Provjerite sve šarafe. Nakon toga slijedi šmirglanje. Ako planirate koristiti boju visokog sjaja onda bi šmirhglanje trebalo da bude detaljnije.

3. korak: Pronađite mjesto

Uvijek treba da bojite na otvorenom ili u prostoriji koja ima dobru ventilaciju. Ukoliko odlučite da bojite napolju, trebalo bi da odaberete dan kada nije ni previše hladno jer vremenske prilike utiču na proces sušenja i od toga zavisi da li će se od boje stvarati mjehurići ili ne.

4. korak: Bazna boja

Nakon brušenja, odnosno šmirglanja, bazna boja je najvažniji korak kod ovog projekta i nikada ga nemojte preskakati. Bazna boja je važna jer pomoću nje možete ispraviti ako niste baš dobro obavili posao brušenja, a pomoći će i da se boja bolje primi. Postoji nekoliko vrsta baznih boja, a vi se posavjetujte sa prodavačem koja je najbolja opcija za ono što vi želite dobiti.

5. korak: Sprejanje

Kada bojite trudite se da boju limenku na držite previše blizu namještaju jer u tom slučaju boja se neće ravnomjerno rasporediti. Budite posebno pažljivi na pregibima i uglovima. Ako ne budete zadovoljni prvi put prefarbajte još jednom, a najbolje od svega je što možete sačekati samo desetak minuta prije nego što nanesete sljedeći sloj.

6. korak: Zaštitni sloj

Zaštitni premaz nije neophodan u svim slučajevima i ta odluka je na vama, ako farbate neki manje bitan komad namještaja, onda ga preskočite, a ako je u pitanju sto ta ručavanje onda bi bilo dobro da ga ipak odradite jer će duže biti lijep i sjajan.

Napomena: Ako vam se desi da su se na nekom mjestu stvorile kapljice boje, ne paničite, sve možete lako riješiti šmirgl papirom, a to se sigurno desilo jer ste previše blizu držali sprej kad ste bojili.

Podijeli ovo