Ono što je nekada bilo jako moderna dekoracija u svim domovima danas se može aći samo u kućama naših baka, a riječ je naravno o heklanim miljejima kome su one posvećivale zaista puno pažnje, a to da li je žena vrijedna mjerilo se upravo količinom miljea u njenom domu. To vrijeme je na svu sreću ili nažalost prošlo, ali su nam miljei ostali kao stalnai podsjetnik.

Ako i vi imate heklanje koje vam je ostalo od vaše bake, mi znamo četiri sjajna načina kako da ih pretvorite u nešto sasvim novo, moderno i lijepo.

Rozi rođendanski ukrasi

U veću šerpu stavite cveklu da se kuha i u tu vodu stavite heklanje pa ostavite da stoji dok ne dobije lijepu rozu nijansu. Nakon toga miljee ispeglajte, i poređajte na konopac za prekrasan rođendanski ukras vaše djevojčice.

Starinski nadstoljnjak

Da biste dobili zaista interesantan nadstoljnjak za vaš trpezarijski sto, ušijte miljee jedan za drugi, poželjno bi bilo da su različiti.  Ovo je detalj koji će vaši gosti sigurno primjetiti.

Podmetači za tanjire

Obojite miljee u boju koju želite, ispeglajte i ištirkajte, a nakon toga zalijepite na čvrstu podlogu koju ste obojili u istu boju. Ovi podmetači će biti divan detalj na svakom stolu. Sve ovo možete uraditi i bez kartona.

Ukrasna zdjela

Napravite rijetku smjesu od kašike brašna i pola šolje vode. Stavite milje u dobijenu smjesu, otresite od viška vode, stavite na posudu koju ste okrenuli naopkao i ostavite da se u potpunosti osuši. Ovu ukrasnu posudu možete koristiti kao korpicu za hljeb kako je prikazano na fotografiji.

 

Podijeli ovo