Jedan od najdražih kuhinjskih uređaja svake žene definitivno je mašina za pranje posuđa. Zahvaljujući njoj, prošli su dani kada ste ribali šerpe i tepsije i prali kule tanjira, zdjelica i šolja. Zato je veoma važno da vodite računa o svojoj mašini za pranje posuđa i da je pravilno koristite. Postoji šest zlatnih pravila za sve mašine za pranje posuđa, a vi ih možete pročitati u sljedećim redovima.

Napravite plan

U mašinu prvo stavite veće posuđe kao što su šerpe, lonci i tepsije, a tek tada čaše, šolje i tanjiriće.

Nemojte sve tanjire okretati u istom smjeru

Tanjire uvijek stavljajte u donji dio mašine između šipki koje su određene baš za njih. No, pazite kako slažete tanjire; morate ih okrenuti tako da dno jednog tanjira bude okrenuto prema unutrašnjosti drugog. Između njih obavezno stavite jedan manji tanjir – tako će voda dopirati do svakog tanjira.

Složite escajg

Brže ćete pospremiti oprano posuđe ako i escajg pravilno složite. Pitate se kako? Kašike stavite u pregradu sa kašikama, noževe sa noževima i viljuške sa viljuškama. Ručke viljušaka i noževa okrenite prema gore kako se ne biste posjekli ili uboli na oštre vrhove kada počnete da vadite čisto posuđe iz mašine. Vodite računa da se kašike ne naslanjaju jedne na drugu; ili ih stavite u odvojene pregrade ili neke od njih okrenite ručkom prema gore.

Ne ispirajte tanjire prije pranja

Pretpranjem nepotrebno trošite vodu. Mašine za pranje posuđa mogu bez ikakve pomoći odlično oprati ostatke hrane. Izuzetak je riža; isperite ostatke sa tanjira zato što zrna mogu začepiti odvod.

Perite posuđe u mašini noću

Struja je mnogo jeftinija noću tako da ćete uštedjeti dosta novca ukoliko prljavo posuđe budete tada prali u mašini.

Pazite kako vadite posuđe iz mašine

U posuđu na gornjoj polici mašine zna ostati mutne vode. Da vam se ta voda ne bi prolila po čistom posuđu prvo ispraznite donju policu.

Podijeli ovo