Dok vaši klinci nestrpljivo odbrojavaju posljednje dane ove školske godine, vas hvata sve veća panika jer niste cijelo ljeto „pokriveni“ baka-servisom i muku mučite kako se organizovati do službenog početka godišnjeg odmora. Ne očajavajte unaprijed, sve što vam je potrebno da biste uspješno prebrodili prvi dio školskih praznika nalazi se u svega nekoliko kvadrata vašeg balkona. Potrebno je samo malo mašte i minimalno ulaganje. Uz naše savjete vaš će balkon preko noći postati najzabavnije mjesto u naselju!

NEKA ZAPRLJAJU RUKE!

Potrebno je svega nekoliko teglica ili običnih plastičnih posuda, malo zemlje i nekoliko lijepih sadnica. Imate više djece? Još bolje! Dok jedno oslikava plastične posude i pretvara ih u unikatne teglice, drugo neka isplanira kako će izgledati njihov novi vrt. Kad jednom budu gotovi sa sadnjom, tek tada im predstoji važan posao. Treba svaki dan brinuti o biljkama, voditi vrtlarski dnevnik, sve to fotografisati… Ljeto će proći dok ste rekli „paradajz“!

FESTIVAL BALONA

Nećete vjerovati koliko vam smijeha i zabave može osigurati ova prastara igračka koju možete nabaviti za nekoliko maraka. Ko će napraviti najveći balon, čiji će balončić najdalje odletjeti, čiji će najduže potrajati… Kad se jednom zaraze s ovim moraćete kupovati dodatne zalihe deterdženta za posuđe!

LIKOVNA KOLONIJA

Na vašem balkonu? Zašto ne?! Okupite klince iz komšiluka, pripremite bojice, tempere, plastelin, kolaž… Neka mašta proradi. Nema žurbe, radionice neka potraju cijelu sedmicu, a zatim slijedi nagrada. Za vikend pozovite na kafu roditelje i organizujte prodajnu izložbu radova. Mali umjetnici su zaslužili sladoled nakon naporne sedmice.

RUČAK POD NEBESKIM PLAVETNILOM

Zašto ne i doručak i večera? Iskoristite ljetne mjesece i prebacite trpezariju na balkon. Djeci će se toliko svidjeti promjena da ćete možda uspjeti progurati jela koja se inače nalaze na njihovoj FUJ listi.

ČUDESAN SVIJET FOTOGRAFIJE

Ova ideja mogla bi se svidjeti malim introvertima koji imaju smisla za detalje i puno strpljenja. Neka cijelo ljeto fotografišu najljepši detalj koji vide s balkona i to u različito doba dana. Od pohranjenih fotografija možete zajedno napraviti kratki film ili album zapažanja.

KUTAK ZA ODMOR

Ova donedavno većini ljudi nepoznata kratica odjednom je postala najvažnija stvar u životu svakog školarca. Zašto i vi ne biste išli ukorak s vremenom i sami uveli svoje dijete u zadivljujući svijet nauke? Izradite priručnu meteorološku stanicu ili postavite na balkon mali dječji teleskop i zajedno uživajte posmatrajući zvijezde tokom vedrih ljetnih noći. Imajte pri ruci Google ili sličan izvor znanja jer mogla bi vas sustići pitanja na koja ni sami ne znate odgovor. I na kraju ne zaboravite na najobičnije ljenačarenje. Ljeto je, vrućina je nesnosna, a vaše dijete je zaslužilo odmor nakon brojnih školskih obveza. Neka uzme omiljeni gadget, zavali se u mrežu koju ste mu objesili na balkonu i dosađuje se. Ponekad nam i to treba u životu!

Izvor: living.vecernji.hr

Podijeli ovo