Postoje namirnice koje se najbolje održavaju na sobnoj temperaturi, a mi ih često pospremamo u frižider. U ovom tekstu vam otkrivamo deset stvari koje ne biste trebali držati u frižideru.

Ljuti sos

Flašica ljutog sosa može bez problema da traje tri godine na polici u vašoj ostavi.

Krompir

Nemojte krompire stavljati u frižider zato što hlađenje utiče na njihov ukus. Stavite ih u papirnatu kesu i tako ćete biti sigurni da će vam krompiri biti dobri za jelo skoro tri sedmice. Izbjegavajte da ih držite u plastičnim kesama jer one zadržavaju vlagu i ubrzavaju propadanje krompira.

Hljeb

U frižideru će vam se hljeb brzo isušiti. Držite na sobnoj temperaturi količinu hljeba koji ćete jesti u naredna četiri dana, a ostatak zamrznite.

Crveni luk

Luk najviše voli svoju mrežastu kesu (ili bilo koju drugu koja bi mu omogućila cirkulaciju vazduha). Vodite računa da ga ne držite zajedno sa krompirom. Pitate se zašto? Krompir proizvodi vlagu i gasove koji mogu dovesti do toga da crveni luk istrune.

Baterije

Držite baterije u fioci, na sobnoj temperaturi. Ekstremna hladnoća (ili vrućina) mogu dovesti do toga da nove baterije neće da rade.

Bijeli luk

Ništa mu neće nedostajati u ostavi. Nemojte ga držati zbijenog u jednoj posudi već ga malo razbacajte kako bi se vazduh mogao kretati oko njega.

Paradajz

Paradajz koji držite u frižideru dobija ukus brašna i zato ga radije držite na polici. Ako ste kupili malo zeleni paradajz pospremite ga u papirnatu kesu – to će ubrzati sazrijevanje. Nipošto ga nemojte držati u plastičnoj kesi.

Kafa

Frižider i zamrzivač stvaraju kondenzaciju i to može da utiče na ukus mljevene i kafe u zrnu. Najbolje ćete sačuvati njen ukus tako što ćete je držati na sobnoj temperaturi.

Lak za nokte

Nemojte vjerovati pričama da je lak za nokte najbolje čuvati na hladnom mjestu. U frižideru će se samo zgusnuti. Držite ga na sobnoj temperaturi i izvan domašaja sunčeve svjetlosti.

Različite namirnice

Žirevi, muskantna tikva i špageti će vam trajati bar mjesec dana duže ukoliko ih budete držali u ostavi, a ne u frižideru.

Podijeli ovo