Stiglo je doba godine kada možete popiti kafu ili ručati na svojoj terasi, a priznaćete, ne bi bilo loše da je malo sredite. Promjena ograde može mnogo da učini za terasu u vašoj kući, a mi vam osim za to donosimo još nekoliko prijedloga kako da boravak na otvorenom učinite što prijatnijim.

Miješajte materijale

Čak i najmanji zaokret u dizajnu može da postigne lijepu, vizualnu kompleksnost na ogradi terase. Od drveta napravite jedan dio ograde, a ostatak od metalnih šipki. Kombinacijom ova dva materijala dobićete predivnu ogradu, a što je najbolje, uštedjećete i vrijeme i novac zato što metal ne zahtijeva česta obnavljanja.

Čvrsti materijali

Prilikom sređivanja ograde morate voditi računa o detaljima. U ovoj kući dominira savremeni stil, pa je u tom duhu uređena i terasa. Ograda je dobila novi izgled zahvaljujući zanimljivoj kombinaciji metala i neprovidnim komadima debljeg stakla otpornim na lomljenje. Na ovaj način, vlasnici kuće su dobili željenu privatnost, ali takođe im na terasu ulazi i dosta sunčeve svjetlosti.

Metalne ograde

Ukoliko ne volite drvene ograde, onda neka metal bude izbor vašeg materijala. Vertikalni nosači trebaju biti deblji dok horizontalna ograda mora biti tanja. Drvo možete staviti samo na kraju, na sam vrh ograde.

Dodajte dekorativne detalje

Pitate se kako da sredite ogradu bez mnogo muke? Na njene vrhove stavite takozvane kapice, a unutar ograde neka svoje mjesto nađe moderan i lako uočljiv izrezbareni dio. Po želji, možete da ofarbate ogradu u boju koja vam se najviše sviđa (na primjer bijelu).

Ublažite šarenilo

Na mnogim terasama se koriste različiti materijali, ali i velika paleta boja. No, šta da radite ako je vaša terasa sama po sebi već dovoljno šarena? U tom slučaju, ne bi bilo loše da razmislite o tome da ublažite boje vaše ograde kako bi ona imala ulogu pozadine vaše terase. Na ovaj način, sto, stolice i cvijeće na vašoj terasi će se divno isticati.

Ograda kao nastavak kuće

U mnogim slučajevima ograde odudaraju od ostatka kuće zbog materijala ili stila u kojem su urađene. Zašto ne biste istim materijalom proširili svoju kuću tako što ćete od njega napraviti i ogradu i stepenice? Na kraju, izaberite lijepu saksiju i u nju stavite cvijeće. Izgleda divno, zar ne?

Podijeli ovo