Vaš dom je stalno u neredu? Koliko god da se trudite, nikada se ne možete dobro organizovati i složiti stvari tako da vam ne smetaju, a da ih lako možete naći? U ovom tekstu vam donosimo savjete kako da izbjegnete pet najčešćih grešaka u organizaciji pospremanja stvari.

Ne postavljajte sami sebi nerealna očekivanja

Nervirate se zbog toga što u vašoj omiljenoj emisiji o uređenju stana sobe uvijek izgledaju savršeno, a vaše katastrofalno iako slijedite sve savjete? Zaboravljate da u tim sobama na televiziji niko ne živi! Sasvim je u redu da vaša ličnost ostavi malo traga u prostorijama u kojima živite. Bitno je da nađete tehnike organizacije koje će odgovarati vašoj porodici i da ih se pridržavate. Ako vama to odgovara, slobodno dječije crteže okačite na vidno mjesto umjesto da ih čuvate u fiokama ili kutijama.

Nemojte čuvati stvari koje više ne koristite

Zastarjeli i oštećeni predmeti odmah idu u kantu za smeće, no šta je sa stvarima koje su u dobrom stanju, ali ih često ne koristite? Prije nego što se bacite na pospremanje, izvadite sve stvari i zapitajte se da li vam baš sve to treba.

Ne morate sve pospremati tako da se ne vidi

Sasvim je u redu da mikser pospremite u kuhinjski ormrić. Nered se stvara kada stvari ne vraćate na njihovo mjesto, ali to zaista ne znači da apsolutno sve morate da pospremite tako da se ne vidi. Vodite računa o tome da vam stvari koje svakodnevno koristite uvijek budu nadohvat ruke.

Ne koristite mnogo kutija

Kutije mogu biti veoma korisne, ali nemojte pretjerivati s njima jer će vam dom izgledati neuredno i zatrpano, a naročito ako se one vide čim se uđe u prostoriju. Umjesto toga kupite ormarić sa otvorenim policama i sve složite na njih. Ovo je urednije i mnogo praktičnije rješenje jer ćete lakše naći stvari koje vam trebaju.

Ne slažite papire jedne na druge

To što ste novine, papire i fascikle složili na jednu hrpu ne znači da ste ih pospremili. Kao prvo, recepte i neke dokumente možete da čuvate i u digitalnom obliku. Stalak za novine omogućiće vam da ostale važne papire sortirate po kategorijama.

Podijeli ovo