Moljci koji se obično nalaze u špajzu ili kuhinjskim ormarićima u kojima držite suvu hranu mogu biti prilično dosadni i niko ne voli sa njima da se bakće. pored toga što ih nije lijepo vidjeti moljici mogu napraviti i mnoštvo zdravstvenih problema, a hrana koja je bila u kontaktu sa moljcima sasvim sigurno izaziva stomačne probleme.

Moljci su veoma destruktivne štetočine koje progrizu pakovanje da bi došli do hrane, a pojavljuju se čak i u zatvorenim ormarićima koje održavate čistim i urednima, tako da nemojte sebe da krivite ukoliko ste ih primjetili.

Kako moljci dolaze u naše domove? Obično ih unesemo u dom u vidu jajašaca koja se obično nalaze sa vanjske strane ambalaže. Od jajašaca se naprave larve, a nakon toga i moljci. Mi imamo fenomenalne savjete koji će vam pomoći da se riješite moljaca i da spriječite da se ponovno pojave.

Dobro provjerite sve police. Kada ugledate samo jednog moljca neophodno je da detaljno provjerite sva ostala pakovanja hrane. Potrebno je da ispraznite police, provjerite otvorena pakovanja, poklopce i ambalažu s vanjske srane.

Bacite sve što je kontaminirano. Sve namirnice u kojoj ste primjetili moljce ili koja vam je sumnjiva iz bilo kojeg razloga obavezno bacite. Isto tako neke suhe namirnice možete staviti u zamrzivač na sedmicu dana jer ćete na taj način ubiti sva jajašca.

Sve pažljivo očistite. Nakon što ste ispraznili police neophodno je da ih detaljno očistite. Najbolji način jeste da sa usisivačem usisate svaki ugao i svaku mrvicu. Nakon toga operite ormariće sapunom i vodom, po mogućnosti dodajte koju kap ulja od peperminta jer taj miris odbija moljce.

Operite posude za hranu. Sve posude u kojima je stajala hrana ispraznite i dobro operite u mašini za suđe jer se tu može prati na visokim temperaturama. U vodu za pranje možete dodati i par kapi sirćeta.

Provjerite da li je sve suho. s obzirom na to da moljci vole vlagu prije nego što vratite na police provjerite da li je sve suho, jer to je jako važno.

Koristite posude koje štite od moljaca. ako ste primjetili moljce jednom, da biste spriječili njihov povratak morate se pobrinuti da sve namirnice u špajzu pakujete u staklene ili plastične posude te da svaka ima svoj poklopac.

Redovno bacajte smeće. Nakon što ste se riješili moljaca, pobrinite se da tako i ostane i ne dozvolite da se ponovo pojave, a jedan d koraka koje možete poduzeti jeste da redovno bacate smeće.

Prirodne alternative. Postoji nekoliko prirodnih namirnica koje moljci jednostavno ne podnose, među njima su: sirće, ulje peperminta, ulje eukaliptusa i lovorovo lišće. nakon što očistite police obavezno ih prebrišite sirćetom ili nekim drugim prirodnim sredstvom.

Prevencija protiv moljaca. Ako nemate plastičnu posudu baš za svaku namirnicu, poput brašna, onda je čuvajte u zamrzivaču do upotrebe, to je sjajn način da spriječite pojavu moljaca.

Ako ih ponovno primjetite… To se ne bi trebalo desiti ako ste baš sve odradili kako treba, ali ako se uprkos tome moljci pojave onda opet ponovite sve ove korake jer to je jedini način da ih se opet riješite.

Podijeli ovo