Lavanda je biljka divnog umirijućeg misrisa koja se koristi u razne svrhe, od medicine, preko kozmetike pa sve do kulinarstva. Nas, na brdovitom Balkanu, lavanda obično asocira na bakin ormar u kome se obavezno krila jedna platnena kesica napunjena sušenom lavandom da otjera moljce.

Lavandu je prilično jednostavno uzgojiti, brzo raste i još brže se širi i obavezno uzmite u obzir da je posadite u saksiji ili u dvorištu. Iako se u velikom dijelu planete smatra korovom mi imamo više nego dobre razloge zašto bi trebalo da se nađe baš u vašem vrtu.

Lako se uzgaja

Ne morate biti iskusni baštovan da biste uzgajali lavandu jer njoj ne trebaju posebni uslovi, samo je postavite na mjesto gdje tokom dana ima najviše sunca. Zemljište bi trebalo da je dobro drenirano, ne pretjerujte sa vodom. Zalivajte je tokom sezone cvjetanja, ali povremeno tek toliko da zemljište bude vlažno.

Lavanda je jednostavan način da ukrasite dom i dvorište

Lavanda odlično uspijeva i u saksijama, sve na šta treba da obratite pažnju da ne pretjerujete sa zalivanjem. Potrebna joj je dobra drenaža tečnosti i cirkulacija vazduha, a savršen je ukras za kuću.

Čuva odjeću od moljaca

Bake ipak nisu bile toliko neinformisane, dobro su znale šta je dobro, a šta ne. Lavanda je sigurno jedan od efikasnijih načina da svoju garderobu sačuvate od moljaca. Možete je koristiti na staromodan način ili možete kupiti vještačke arome namijenjene ormarima.

Može se koristiti u kuhinji

Lavanda se često koristi kao dodatak jelima i to uglavnom slatkim, ali možete je staviti u marinadu za meso, preliv za salatu… Kad koristite lavandu u jelima treba da budete oprezni i stavljate je u malim količinama, posebno ako niste navikli jer njen ukus može biti prilično dominantan. U jelima se obično koriste sušeni cvjetovi lavande.

Miris lavande opušta

Život je u posljednjih nekoliko decenija postao zaista užurban i trebalo bi da koristite sva moguća sredstva da se opustite. Lavanda će vas sigurno opustiti, umiriti vam živce i pomoći da zaspite. ako imate problema sa spavanjem stavite manju saksiju lavande u spavaću sobu.

Pomaže kod nesanice

Svi oni koji imaju problema sa nesanicom trebalo bi da prije spavanja popiju šolju čaja od lavande koji možete napraviti sami tako što ćete osušiti cvjetove i spremiti ih u odgovarajuću kutiju.

Pomaže kod problema sa probavom

Lavanda dokazano ima ljekovita svojstva, posebno pomaže kod nadutosti, olakšava neugodnost u stomaku, a ublažava čak i grčeve uzrokovane mensturualnim ciklusom. Isto tako, sprečava širenje štetnih bakterija u crijevima i eliminiše akumulaciju gasova koji nastaju zbog tih bakterija. Čaj za ove probleme možete praviti od sušenih i svježih cvjetova.

Odlična je za njegu kože

Ako uzmete u obzir koliko često kompanije za proizvodnju kozmetičkih preparata koriste lavandu lako možete zaključiti da je vaom akorisna za njegu kože. Ima antiseptička i antiupalna svojstva. U sprej flašicu sipajte sušene cvjetove lavande i destilovanu vodu i koristite ako imate problema sa ekscemom, aknama ili ubodima insekata.

Podijeli ovo

Slični sadržaji