Aluminijumska folija je odlična za čuvanje hrane, ali s njom možete da uradite još mnogo toga i to izvan kuhinje. Postoji deset načina da upotrijebite aluminijumsku foliju, a mi vam u današnjem tekstu otkrivamo i kako.

Naoštrite makaze

Komad folije savijte četiri puta i sada možete da naoštrite makaze.

Zaštitite stan od fleka od boje

Brave na vratima i fiokama omotajte folijom kako biste ih zaštitili od farbe tokom krečenja.

Riješite se rđe

Zgužvajte parče folije i njime protrljajte mjesta na kojima se pojavila rđa. Rezultat će vas oduševiti!

Peglajte kraće

Dugačak komad aluminijumske folije stavite ispod platna na dasci za peglanje. Metal upija toplinu i pritišće nabore na pamuku i vuni zbog čega ćete peglati mnogo lakše i kraće.

Napravite lijevak

Od folije napravite kornet sa malenom rupom na dnu i dobili ste savršen lijevak. Sada bez problema prelijte tečnost u flaše, nećete prosuti nijednu kapljicu.

Povežite hranu

Kako vam se se pileće nogice ne bi odvojile od ostatka pileta u rerni povežite ih folijom. Istu stvar možete napraviti i sa povrćem.

Zaštitite brave od prljavih prstiju

Ako vaša djeca direktno iz parka ulijeću u svoju sobu, zaštitite brave aluminijskom folijom kako poslije ne biste morali s njih da skidate ostatke blata i prljavštine.

Masnoća na površini supe

Da li izgubite apetit kada podignete poklopac i ugledate masnoću kako pliva po površini supe? Riješite to na jednostavan način; isijecite komad folije u veličini posude u kojoj se nalazi supa ili čorba i stavite ga direktno na njenu površinu. Poklopite zdjelu i pospremite je.

Sačuvajte koricu

Kako vam pita ne bi izgorjela prekrijte rubove aluminijumskom folijom.

Izribajte zagorjele šerpe

Napravite lopticu od aluminijumske folije i njome izribajte zagorjele šerpe, vatrostalne tepsije i tave.

Podijeli ovo