Sređivanje malih dnevnih soba ne mora uvijek da izaziva glavobolje. U ovom tekstu donosimo vam pet ideja za uređenje vašeg dnevnog boravka bez opasnosti od zatrpavanja i sudaranja u njemu.

Dobijte na prostoru


Ugaone garniture nemaju šta da rade u malim dnevnim sobama. Bolje rješenje su mala sjedišta stavljena jedna pored drugih. To mogu da budu jedan mali divan i dvije stolice. Izbjegavajte stolice za ljuljanje; bolje je da izaberete neke sa ravnim rubovima ili još bolje – bez naslona za ruke kako biste ih mogli staviti jednu pored druge.

Proširite dnevnu sobu

Kako da povećate funkcionalnost i udahnete novi stil u vaš dnevni boravak? Ukoliko imate ćošak u ovoj prostoriji koji zjapi prazan, popunite ga klupicom ili stolićem. Kasetirani plafoni mogu da izgledaju još ljepše ako ih ukrasite dobrim lusterom. Kamin u dnevnoj sobi će biti mnogo više uočljiv ako iznad njega okačite jednu lijepu umjetničku sliku. Soba će vam definitivno izgledati veća ako na prozore stavite elegantne zavjese.

Idemo gore

Kada naglašavate visinu, mala soba će izgledati veća. Uz pomoć umjetničkih slika, ogledala ili uramljenih fotografija postavljenih što bliže plafonu vizualno ćete povećati svoj dnevni boravak. Veliki prozori će takođe doprinijeti tome da vaša dnevna soba ne izgleda premala.

Slojevi

Vjerovali ili ne, guranje jednog komada namještaja ispred drugog je odličan način da dobijete na funkcionalnosti. Primaknite stolić ili niski ormarić do naslona sofe i dobili ste prostor za lampe i pića. Oko stolića porazbacajte nekoliko jastučića kako biste imali gdje sjesti dok pijete kafu. Police za knjige su savršena elegantna tačka iza stolića ili sofe.

Povežite sve

Veoma često dnevna soba služi i kao kućna kancelarija ili trpezarija. Kako biste elegantno povezali sve te funkcije u jednoj prostoriji vodite računa o tome da paleta boja svuda bude slična. Takođe obratite pažnju na dekorativne detalje; da li se tepih iz dijela kućne kancelarije slaže uz onaj u dnevnoj sobi? Da li se boja jastučića na stolicama u dijelu sobe gdje ručate uklapa sa sofom? Neka sve bude povezano i vaša dnevna soba će vam biti veoma udobna, bilo da u njoj ručate, gledate TV ili radite.

Podijeli ovo