Na godišnjim odmorima u hotelima pažnju često plijene uredna, mirisna i jednostavno predivna kupatila bijele boje. Ako ste se pitali kako osoblje hotela uspijeva da uvijek besprijekorno sredi kupatilo onda je došlo vaših pet minuta jer vam upravo u sljedećim redovima otkrivamo male tajne blistavih pločica, kade i ormarića.

Silikon je obavezan

Ukoliko ste u fazi renoviranja kupatila, dobro razmislite o tome kako ćete učvrstiti bijele mermerne površine. Iako neki stručnjaci tvrde da su određene vrste mermera neporozne u tolikoj mjeri da ih ne treba ničim učvršćivati više je onih kojima je to potrebno kako bi se izbjegle mrlje. Konsultujte se sa majstorima kako biste znali koji mermer i silikon treba da koristite. Silikon na pločicama i oko kade i lavaboa biste trebali da mijenjate jednom godišnje. Ukoliko vam to postane praksa vaše kupatilo će blistati mjesecima bez crnih fleka nastalih od vode.

Moć sunđera

Na plafonu ili zidovima u kupatilu se često znaju pojaviti fleke. U takvim slučajevima izbjegavajte da prekrivate mrlje bijelom bojom zato što će to najčešće kao rezultat imati drugačiju nijansu od ostatka površine. Umjesto toga, riješite problem sunđerom. Vodite računa o tome da sunđer bude bijele boje i da nije abrazivan. Na taj način ne ostaju nikakvi tragovi na vašem zidu ili plafonu.

Recite ne izbjeljivaču

Izbjeljivač ne samo da može da ošteti osjetljive površine, već iza sebe ostavlja i hemikalije koje nikako nisu dobre za vas. Umjesto njega koristite sredstva sa manje abraziva. Ukoliko ipak ne možete bez izbjeljivača, koristite ga u malim dozama i dobro ga isperite.

Čišćenje taloga

U malim prostorima između pločica se nataloži voda i prljavština koju je veoma teško očistiti. Iako neki ljudi za te svrhe koriste stare četkice za zube, bilo bi bolje da kupite specijalni nožić za čišćenje spomenutih površina. Nakon što očistite svu prljavštinu zaštitite prostor između pločica silikonom.

Mijenjajte peškire na vrijeme

Ukoliko želite da u svom kupatilu imate samo bijele peškire, onda znajte da ćete ih češće morati mijenjati, a to će vas malo više koštati. U hotelima stare i oštećene peškire i bade – mantile odmah zamijene za nove.

Detaljno čišćenje

Da bi vaše kupatilo blistalo poput onih hotelskih morate detaljno da čistite. Nije dovoljno samo pomesti ili prebrisati pod. U hotelima prvo usisavaju kupatilo, a zatim prebrišu bijelom krpom kako bi provjerili da li je sve očišćeno.

Podijeli ovo