Ljeto je godišnje doba koje osim sunčanih, toplih dana obiluje predivnim i ukusnim voćem. Nektarine, breskve, dinje, lubenice ponekad rashlade bolje i od vode i od sladoleda. No, ukoliko zaboravite da ih pospremite ili prekrijete krpom, ujutro će na njima biti 1001 voćna mušica! Pitate se kako da se riješite tih malih, dosadnih napasti? U današnjem tekstu vam donosimo pet načina kako da ih se zauvijek otarasite.

Jabukovo sirće

Sa flaše jabukovog sirćeta skinite čep, prekrijte otvor komadićem providne folije ili najlona i učvrsite ga gumicom. Tada na sredini folije probušite rušicu kroz koju mušice mogu da uđu. Zapamtite; one ne mogu da odole mirisu jabukovog sirćeta, a kada uđu u flašu više iz nje neće moći da izađu. I još jedna napomena; za ovo vam ne treba čitava litra sirćeta – dovoljno je da ga ima samo malo na dnu flaše.

Sirće i deterdžent za posuđe

Ukoliko mušice ne mogu da prođu kroz rupice na foliji iz prethodnog prijedloga, onda dodajte u sirće nekoliko kapljica deterdženta za posuđe i nemojte zatvarati flašu. Zbog deterdženta će mušice potonuti i uginuti.

Fišek od papira i komadić voća

Komadić dobro zrelog voća stavite u teglu i dodajte mu malo sirćeta. Od papira napravite fišek i stavite ga u teglu tako da je uži dio okrenut prema dolje. Miris voća i sirćeta će privući mušice, ali kada jednom uđu u teglu, više neće moći da izađu.

 

Mlijeko, šećer i biber

Pomiješajte malo mlijeka, šećera i bibera u šerpi i pustite da krčka na tihoj vatri desetak minuta. Dobijenu smjesu izlijte u plitku posudu. Mušice će za tren oka uletjeti u posudu i brzo se utopiti.

Crveno vino

Osim sirćeta, voćne mušice obožavaju i miris crvenog vina. Kada vam ostane samo malo vina pri dnu flaše, otvorite je i vaš problem je riješen – zbog njenog uskog grla mušice neće moći da izađu.

Podijeli ovo