U svakoj bašti se mogu naći saksije prepune cvijeća, drvene police na kojima držite svoje biljke, a dvije stare kante za smeće tužno stoje u ćošku dvorišta. Zašto ne biste promijenili izgled svoje baštice dekorativnim detaljima koje možete sami da napravite od – vjerovali ili ne – kućnog otpada?

Na samom početku riješite se sumornog izgleda spomenutih kanti za smeće. Ofarbajte ih u neku jarku boju, nacrtajte im oči, nos i usta i u njih stavite cvijeće po svom izboru. Tačka na i mogu biti i otvoreni kišobrani nježnih pastelnih nijansi.

Ukoliko je vaša bašta malena i u njoj nema dovoljno prostora da posadite svo cvijeće koje biste željeli, onda ćete se oduševiti ovom idejom. Stari ormarić iznesite u baštu, otvorite fioke i ukrasite ih šarenim cvijećem. Imate li stari fenjer koji stoji u podrumu čitavu vječnost i ne služi ničemu? Iznesite ga na sunce, ofarbajte ga u bijelo, a u njega stavite saksiju sa jednim cvijetićem u jarkoj boji. Oko ormarića postavite još tri – četiri saksije sa cvijećem i dobili ste malu čarobnu i divno mirisnu oazu u srcu svoje baštice.

Stare gume od bicikla i auta mogu divno da se iskoriste za ukrašavanje vaše bašte i zato ih nemojte bacati. Umjesto tradicionalnih drvenih polica zašto na zidu garaže ili šupe ne biste imali neobična mjesta za držanje saksija sa cvijećem napravljenim upravo od automobilskih guma? Presijecite ih na željenu dužinu, postavite na zid i u njih smjestite svoje biljčice. Nacrtajte na zidu tijelo bicikla, ali bez točkova – umjesto njih na pravo mjesto okačite stare gume od ovog prevoznog sredstva. Sve dodatno ukrasite crtanjem ceste po zidu i imaćete osjećaj da taj bicikl zaista neko i vozi – brrrrm!

Svi znamo da djeca rastu kao trava i da je broj cipela i čizmica koje prerastu iz dana u dan sve veći i veći. Ukoliko ih nemate kome dati, pretvorite ih u male saksije za cvijeće. Jednostavno u njih posadite cvijeće koje želite i posložite ih uz rub staze u vašoj bašti.

Renoviranje kupatila je davno završeno, a vaša stara i pomalo porđala kada i dalje stoji u nekom mračnom ćošku šupe? Iznesite je u baštu, postavite je uz zid i u nju posadite petunije jarko ružičaste boje. Ukoliko želite, možete oko kade postaviti keramičke ukrase u obliku patkica i zeka u bijeloj boji. Ne samo da ste dobili predivan ukras u svojoj bašti već ste spriječili i dodatno zagađenje okoline koji bi ovaj komad kućnog otpada izazvao na deponiji.

Tekst je pripremljen u saradnji sa kompanijom “EuroBeta”

Podijeli ovo