Svi oni koji imaju kućne ljubimce znaju da je to baš kao kad imaš još jednog ljudskog člana porodice. Ljubimci obično imaju svoje mjesto za spavanje, svoje igračke i još mnoštvo stvari koje mogu praviti nered u kući. Mi imamo praktične savjete kako da organizujete dom ako imate kućnog ljubimca.

Koliko stvari vam je zaista potrebno? Ovo pitanje treba da si postavite kad krećete u organizaciju bilo kojeg dijela kuće, ali kad su kućni ljubimci u pitanju ono što je posebno važno je koliko njima zaista treba. Razvrstajte stvari na one koje za ljubimce koristite svaki dan, na one koje koristite kad idete napolje i one koje koristite jako rijetko. Baš kao kad su u pitanju vaše stvari – ako vaš ljubimac nije koristio nešto duže od par mjeseci, proslijedite to dalje. Isto tako pobacajte sve one igračke koje su oštećene.

Poklonite višak stvari. Sigurno i u vašem gradu postoji mnoštvo organizacija koje se bave udomljavanjem pasa i mačaka lutalica i sigurno su im potrebne igračke i razne druge potrepštine koje vaši ljubimci ne koriste. Isto tako možete donirati i stare akvarijume, kaveze za ptice, grebalice za mačke – sve ono što vam kupi prašinu kod kuće.

Posvetite prostor vašem ljubimcu. U zavisnosti od veličine vašeg doma, za vašeg ljubimca odredite prostor koji je samo njegov. Ako imate viška mjesta, posebna prostorija bi bila idealna, ali svjesni smo da su rijetki oni koji imaju sobu viška za ljubimce. U svakom slučaju jedan ćošak odredite za ljubimca, tu stavite krevet i neku manju komodu ili policu za sve njegove stvari, dekice, posude za hranu i vodu. Vodite računa da je to mjesto lako dostupno ljubimcu i da u svako doba dana do njega može doći sam bez prepreka.

Važne papire čuvajte na jednom mjestu. Sve papire koji se tiču vašeg ljubimca čuvajte na jednom mjestu, tu mislimo na pasoš, knjižicu, potvrde o vakcinisanju, čipovanju, rodovnik (ako ga imate) i sve ono što će vam možda zatrebati ako krenete na put ili ako se vaš čupavi prijatelj razboli.

Veoma lako se može desiti da vaš ljubimac preuzme cijelu kuću, da njegovih stvari bude na sve strane, posebno ako nemate dijete i ako ste ga previše razmazili. Veoma je važno da ljubimac ima svoje mjesto i da zna čemu ima pristup, a čemu ne, ali to je neki potpuno drugi tekst koji se tiče discipline.

Podijeli ovo