Keramičke pločice na podovima u vašem domu mogu opet besprijekorno da zablistaju uz pomoć nekoliko jednostavnih trikova za čišćenje. Prvi korak je da redovno brišete ili usisavate podove prekrivene pločicama. Čistite ih isključivo sa blagim deterdžentom i čistom vodom uz pomoć pamučne ili krpe od jelenske kože. Izbjegavajte spužve zato što voda iz njih može ući u sićušne prostore između pločica čime će vam čišćenje biti još teže. Dok brišete pločice ne zaboravite da često mijenjajte vodu.

Ukoliko vaše pločice djeluju mutno i nemaju sjaja, moguće je da je na njima ostalo sapunice. Riješićete je se uz pomoć sredstva za čišćenje bez abraziva. Za keramičke pločice uvijek možete da upotrijebite i limunov sok, ali ga nipošto nemojte koristiti za glancanje mramornih. Sve dobro isperite vodom i osušite čistom pamučnom krpom. Ne zaboravite da čuvate svoja koljena tokom ovog procesa; umjesto da cijelo vrijeme klečite, radije stanite stopalom na krpu i na taj način prebrišite pod.

I na kraju, riječ – dvije o 1001 mrlji na pločicama. Umjesto da svaki dan kupujete novo sredstvo za čišćenje, napravite ga sami od praška za pecivo i vode. Dobijenom smjesom istrljajte fleku na podu, pustite neka odstoji preko noći, a onda je ujutro izribajte tvrdom najlonskom četkom. Pazite da ne koristite metalnu četku jer s njom možete oštetiti fugu. Ukoliko je potrebno, ponovite ovaj postupak. Kada ste završili, silikonom pređite preko fuge kako biste spriječili nastajanje novih mrlja.

Podijeli ovo