Budimo iskreni, niko nema vremena da iz dana u dan religiozno čisti kuću, briše podove, usisava, pere prozore. naravno osim onih koji imaju opsesivno – kompulsivni poremećaj ili jednostavno nemaju pametnija posla. S druge strane, svi mi želimo da nam kuća izgleda čisto, uredno i gostoprimljivo, a to se bez problema može postići, a da se pri tom ne ubijate od posla.

Jeste li se ikada zapitali kako da vam dom uvijek izgleda uredno, a da ne radite generalku svakog dana? Ako jeste, na pravom ste mjestu jer mi imamo dvanaest sjajnih trikova koji će vam pomoći u toj misiji. Prvo i osnovno što treba da znate jeste šta je to zbog čega vaša kuća izgleda naurednije nego što stvarno jeste. Kada to detektujete sve će biti puno jednostavnije.

Pa, krenimo redom…

1. Prljavo suđe. Bez obzira na to koliko vam je ostatak kuće uglancan, ako vam se na radnom stolu ili u sudoperu nalazi prljavo suđe, sve ostalo će pasti u vodu. Jedini način da ovo riješite jeste da perete suđe čim završite sa jelom ili ga slažete u mašinu za suđe, što je još jednostavnije i zato ne budite lijeni.

2. Prljav sudoper. Sudoper na kome je prljava spužvica za pranje suđa, koji je isprskan vodom i vide se tragovi od posljednjeg korištenja, ne može se voditi kao čist i kvariće ugođaj cijelog doma i zato jednostavno nakon svakog korištenja dobro prebrišite sudoper i lijepo složite sunđere.

3. Raspremljen krevet. Nema veze što su vam ormari besprijekorno složeni, što ste pazili na svaki detalj kad ste uređivali sobu, što vam je posteljina i mirsna, ako vam krevet nije uredan, cijela soba će izgledati tako. Neka vam pređe u naviku da svako jutro čim ustanete zategnete čaršafe i prekrivače.

4. Nepotrebne stvari po podu. Na podu treba da bude samo ono što po svojoj funkciji treba da bude na podu. Igračke, papirići i ostalo svakako ne. U dnevnom boravku bi trebalo da imate uvijek jednu kutiju u koju ćete stavljati sve one sitnice koje se igrom slučaja tamo nađu.

5. Prljavi podovi. Ovo je nešto na šta treba da obratite pažnju i da rješavate na dnevnoj bazi jer čisti podovi uvijek odaju utisak urednog i sređenog doma.

6. Manjak polica. Ukoliko na vidnim mjestima nemate dovoljno polica i mjesta za odlaganje, s vremenom će se sigurno nagomilati nepotrebne stvari koje vaš dom čine neurednim. Uložite u police i komode, isplatiće vam se.

Podijeli ovo