Selidba je sama po sebi veoma stresna i zato je dobra organizacija veoma važna. Da li ste znali da postoji deset grešaka koje ljude dovedu do ruba nervnog sloma prilikom preseljenja? U današnjem tekstu vam otkrivamo koje su to greške i kako da ih spriječite.

Mislite da možete da improvizujete ili uradite sami

Velika greška. Čak i ako se selite u drugo naselje u svom gradu zapamtite da morate planirati stvari unaprijed. Nije baš tako ni jeftino ni lako da se preselite bez ičije pomoći. Boljeće vas čitavo tijelo, oštetićete stvari i potrošiti previše goriva. Dajte sami sebi dovoljno vremena da istražite kako želite da se preselite i otkrijte sve što je uključeno u selidbu. Razgovarajte s prijateljima koji su se već selili kako biste znali u šta se upuštate.

Zaboravljate na špicu u saobraćaju

Zaokupirani oko selidbe, odahnuli ste kada ste, napokon, uspjeli skoro sve da ugurate u kamion i krenuli ste put novog stana u drugom naselju – i onda ste upali u gužvu u saobraćaju. U starom stanu je ostalo još nekoliko sitnica koje trebate pokupiti, vaš novi dom vas iščekuje, a vi ne možete da mrdnete! Da biste to izbjegli angažujte na vrijeme tim za selidbu – to znači barem tri ili četiri mjeseca prije preseljenja. Tako ćete imati dovoljno vremena da dobijete procjene troškova i preporuke iz nekoliko kompanija, pripremite porodicu i sve pažljivo isplanirate. Konsultujte se sa timom za selidbu oko toga kada je najbolje da se preselite jer oni znaju kada su najveće gužve u gradu. Osim toga, vodite računa o tome da tim za selidbu nije pretrpan poslom jer sigurno ne želite da vam otkažu na dan selidbe!

Niste dobili procjenu

Ni auto ni kuću ne kupujete bez informacija o cijeni – to isto pravilo primijenite i na selidbu. Većina timova za selidbu nudi dvije vrste procjena – obavezujuću i neobavezujuću. U neobavezujućoj dobijate informaciju o tome koliko će vas koštati preseljenje na osnovu njihove procjene veličine vašeg sadašnjeg doma, stvari u njemu i udaljenosti do novog stana ili kuće. Informacije ćete dobiti napismeno i možda će vam naplatiti samo deset posto više od procjene.

Obavezujuća procjena je legalni dokument sa jasnim opisom troškova koji se ne mogu mijenjati osim u slučaju da vi tražite dodatne usluge poput toga da se radnici moraju penjati na treći sprat, a da o tome nisu bili obaviješteni. Mnogi stručnjaci preporučuju da tražite tri procjene i postavite mnogo pitanja o mogućim skrivenim troškovima. Tako se nećete iznenaditi kada vam sa troškovima goriva totalno probiju budžet. No, sigurno ne želite ni da se odlučite za najjeftiniju opciju. Zašto? Zato što ima razlog za tako nisku cijenu i on najčešće nije nimalo dobar.

Niste provjerili osiguranje

Jao, taj krupni radnik je upravo ispustio kutiju sa vašim divnim porculanskim posuđem! Ko će to da plati? Ukoliko vaš tim za selidbu nema dovoljno osiguranja, vi ćete biti ti koji će morati da nadoknadi troškove. Zato obavezno provjerite osiguranje radnika prije nego što ih angažujete. Možda oni imaju osiguranje, ali provjerite može li ono pokriti troškove razbijanja skupocjenih stvari. Nakon toga provjerite i šta je pokriveno vašim kućnim osiguranjem. Da li vaša polisa pokriva selidbu i stvari u njoj? Ukoliko mislite da vaša polisa ne pokriva dovoljno, potražite kompanije za selidbu koje nude različite ponude za dodatno osiguranje. Ne zaboravite da provjerite da li kompanija koju ste angažovali osigurava svoje radnike da ne bi došlo do toga da vi plaćate ukoliko se oni povrijede u vašem domu.

Drugi vam prenose vrijedne stvari

Većina kompanija za selidbu neće odgovarati za skupe stvari poput nakita. Pažljivo spakujte sve vrijedne stvari i sami ih prenesite u novi stan. Isto važi i za dokumente i skupe kamere i fotoaparate. Ukoliko je nešto lomljivo ili vama veoma važno, bolje je da se za to sami pobrinete. Pažljivo pročitajte ugovor o selidbi kako biste provjerili da li radnici mogu prevesti roštilj, oružje ili akohol. Zaista vam nije potrebno da u zadnji čas na brzinu pakujete piće i oružje u gepek svog auta.

Zaboravili ste da se i vaš kućni ljubimac seli

Zbog svih drugih stvari o kojima se brinete potpuno ste zaboravili na to da i vaš kućni ljubimac mijenja mjesto svog boravka. Ne možete ga samo staviti u kutiju i prenijeti! Prije selidbe, odvedite svog ljubimca kod veterinara i provjerite da li ima sve potrebne lijekove, vakcine, oznake, sertifikate i odgovarajuću identifikaciju. Ukoliko će vaš ljubimac putovati avionom ili autom do novog doma, raspitajte se o preporukama za putovanje, prenosivim kućicama i lijekovima za mučninu. Vodite računa o tome da ponesete dokumente svog ljubimca, a naročito ako prelazite granicu. Kada dođete do svog novog doma, vratite svog ljubimca u rutinu i nagradite ga zato što je bio tako dobar prilikom preseljenja.

Podijeli ovo