Ako imate viška prostoriju u svom domu, toplo vam preporučujemo da je preuredite u igraonicu za vaše mališane, a to može biti veoma zabavan projekat kako za vas tako i za vaše klince koje jednostavno morate uključiti u cijelu realizaciju.

Dječija igraonica mora biti funkcionalna i zabavno, mora sadržavati segmente klasične učionice, ali i mjesta koje poziva na igru i zabavu. Funkcionalnost je sigurno jedna od najvažnijih stavki koju morate uzeti u obzir kada sređujete dječiju igraonicu. Ako planirate uređenje ovakve jedne prostorije, onda obavezno uzmite u obzir naše ideje koje će vam sigurno pomoći da svojim mališanima stvori prostor u kome će uživati da borave jer to i jeste poenta priče.

Napravite dio za aktivnosti

Djeca su poznata po tome što skaču sa jedne na drugu akivnost dok trepnete i sve im veoma brzo dosadi. Ako igraonicu uredite na pravi način, možete suptilno sugerisati vašem djetetu kako i na koji način da se zabavi, a da opet njemu da ostavite izbor.

Da biste to postigli treba da stvorite nekoliko različitih oblasti koje obuhvataju različite aktivnosti. U jednom dijelu možete postaviti pribor za crtanje i bojenje, u drugi LEGO kockice, a u treći nešto vezano za sport, na primjer. Uglavnom, shvatili ste šablon. Kada kreirate ove oblasti potrudite se da sve što se tiče određene aktivnosti djetetu bude na dohvat ruke i da ono lako može primjetiti razliku između oblasti.

Mjesta za odlaganje su ključna

Postoji jedna jedina univerzalana istina, a to je da svako dijete dolazi sa jako puno stvari i da je svim tim stvarima neophodno mjesto za odlaganje, a u jednoj igraonici ga mora biti zaista puno. Ako uređujete igraonicu, onda planirajte da gdje god za to ima mjesta stavite police. ormariće i kutije za igračke.

Pregledajte sve igračke koje ima vaše dijete i razmotrite šta bi vam najbolje pasalo, da li su to ormari, ladičari, kutije ili pak otvorene police.

Boju unesite kroz detalje

 

Slažemo se da bi dječija igraonica trebalo da bude šarena, ali isto tako mislimo da ne morate pretjerivati pa zidove bojiti u četiri različite boje, jer klinci brzo rastu i ukus im se mijenja munjevito. Isto tako ovaj prostor mora klincima da drži pažnju, ali ujedno da im podstiče maštu i da pri tom bude praktičan.

Naš savjeta vam je da se držite neutralnih boja kad su u pitanju zidovi i veći komadi namještaja, a da boje unesete kroz detalje, tepihe, ukrasne jastuke, stolove, stolice…

Isprobajte kreativne ideje na zidovima

Zidovi su ono što ovu prostoriju u potpunosti može da izdvoji od ostatka kuće i kad je njihovo uređenje u pitanju zaista možete da se poigrate. Možete kupiti tapete koje su u stvari bojanka, jedan dio možete pretvoriti u tablu za pisanje ili nešto skroz treće.

Podijeli ovo