Neke stvari u kući jednostavno ne trebate prati prečesto. Olakšajte sami sebi ionako mukotrpan posao čišćenja i pranja tako što ovih pet stvari nećete prati i glancati nonstop.

Tanjiri

Nemojte da se mučite sa ispiranjem tanjira prije nego što ih stavite u mašinu za pranje posuđa, samo skinite ostatke hrane sa njih. Pretpranjem posuđa samo gubite vrijeme i energiju. Ukoliko nećete odmah prati posuđe, uključite mašinu na ispiranje kako bi ona očistila tanjire.

Luster

Jednom sedmično radite generalku u kući i razmišljate da se popnete na merdevine i obrišete luster? Nema potrebe da to radite svake sedmice. Dovoljno je da ga očistite jednom mjesečno.

Jakne

Bez obzira na to što ih često nosite, jakne trebate prati svaka tri mjeseca. One ne dolaze u kontakt sa vašom kožom i zato mogu duže ostati čiste.

Zavjese

Vjerovali ili ne, zavjese trebate prati samo jednom godišnje. Naravno, ukoliko se na njima pojave neke fleke, tada ih i očistite.

Odjeća koju ste jednom obukli

Sasvim je razumljivo da znojave majice, trenerke i helanke operete odmah nakon prvog nošenja. No, većina drugih komada odjeće se može i treba nositi tri puta prije nego što ih ubacite u veš – mašinu. Previše pranja i sušenja može da ošteti tkaninu.

Podijeli ovo