Ukoliko ne želite da vam se sir pokvari ili potpuno osuši onda morate znati da postoji nekoliko zlatnih pravila za njegovo čuvanje. Pitate se kako ona glase? Odgovor slijedi u ovom tekstu.

Ne zamotavajte sir u providnu foliju

Sir će vam najduže ostati upotrebljiv ako ga zamotate u masni papir umjesto u providnu foliju. Neće se ni sušiti, niti će do njega doći previše vlage. Ukoliko ste ljubitelj buđavog sira, vodite računa o tome da on vremenom počne da curi  i zato ga prvo umotajte u masni papir, a onda u foliju.

Pazite na temperaturu

Nije tačno da svaki sir treba da stoji u frižideru. Tvrde sireve možete držati na hladnim mjestima, ali ostale ipak pospremite u frižider. Prije nego što ćete ih jesti, izvadite ih na radni sto i ostavite da stoje dok ne dostignu sobnu temperaturu jer su tada najukusniji.

 Držite ih blizu salate

Sirevi vole malo vlage i zato je odlično rješenje da ih držite u pregradi za salatu. No, pazite, nemojte ih držati tik uz salatu – neka između njih bude pregrada. Tako će do sireva doći dovoljno vlage, ali ne i bakterije iz salate koja nije oprana.

Kupujte čitave sireve

Sirevi su najbolji kada su čitavi, narezani listići se brzo osuše. Ukoliko kupite sir u komadu budite sigurni da će ova ukusna namirnica duže ostati svježa.

Podijeli ovo