Jedan od najnovijih trendova kad je u pitanju uređenje doma su svakako vertikalne bašte ili živi zidovi koji su posljednjih nekoliko mjeseci apsolutni hit na internetu. Riječ je o zidovima koji su u potpunosti prekriveni biljkama što ne bi bilo ništa čudno da nije riječ o zidovima balkona ili vanjskim zidovima kuće već o enterijeru.

Živi zidovi nisu samo lijepa dekoracija već će uveliko poboljšati kvalitet vazduha u vašem domu. Pored toga što pretvaraju ugljen dioksid u kiseonik, biljke apsorbuju štetne hemikalije, formaldehid i benzene koji se obično oslobađaju iz tkanine, proizvoda sa vještačkim mirisima, tepiha, cigareta i plastike.

Ako se odlučite na vertikalnu baštu u vašem domu onda treba dobro da razmislite na koji zid ćete je postaviti, koliko biljkama koje sadite treba sunca, vode i održavanja. Biljke kojima je potrebno minimalno njege su sukulenti i sve vrste paprati.

A dok vi razmišljate da li ćete se odlučiti za živ zid ili ne, pogledajte neke prekrasne primjerke ovog trenda koji je u stalnom porastu.

 

Podijeli ovo