Ako često pripremate jela koja iziskuju malo vremena onda morate znati koje to namirnice nije neophodno odmrzavati prije kuhanja. Sigurni smo da vam se puno puta desilo da odustanete od pripreme nekog jela samo zato jer ste mislili da će vam odmrzavanje oduzeti puno vremena, da vam se to više ne bi desilo, pročitajte savjete koje imamo za vas.

Povrće

Nema potrebe da odmrzavate kukuruz, pasulj ili grašak prje nego h dodate u supu čorbu, neki umaka ili ih jednostavno želite izdinstati na tavi. Isti sučaj je i sa kupusarkama (karfiol, brokula, prokelj…), ali za njih se preporučuje da ih se prokuha u slanoj vodi bar nekoliko minuta prije daljnje pripreme. U svakom slučaju, nema potrebe za odmrzavanjem.

Mesni odresci

Ovo će vjerovatno za većinu biti najveće iznenađenje, jer svi mi vjerujemo da se meso mora odmrznuti prije pripreme, ali to nije slučaj sa šniclama. Jednostavno ih brzo propržite na tavi pa ih stavite u zagrijanu rernu da se dovrše. Jedino na šta treba da obratite pažnju jeste da je u ovom slučaju termička obrada nešto duža nego obično.

Riba

Riba je još jedan izvor proteina koji se bez problema može pripremati zmrznut. Ali treba da znate da neke vrste ribe to podnose buno bolje nego druge. Na primjer, losos i sabljarka su puno bolje ukoliko se pripremaju svježe ili odmrznute. S druge strane riba koja nije previša masna i koja je tanka bez problema se može pripremati zamrznuta, kako u na tavi tako i u rerni.

Pljeskavice

Proizvode od mljevenog mesa takođe ne morate odmrzavati, važno je samo da ih ne stavite na jaku vatru er će izvana izgorjeti, a unutra će ostati sirove što svakako ne želite.

Podijeli ovo