Usporen metabolizam može biti razlog zbog kojeg se kilogrami svakodnevno nakupljaju iako ste poprilično sigurni da ne jedete previše. Pomozite svom tijelu tako što ćete ubrzati metabolizam sa ovih sedam namirnica.

Brokula

Ukoliko ne znate šta da večerate, neka se u vašem tanjiru nađe povrće jarkih boja kao što je brokula. U njoj ima malo kalorija, a mnogo vode i vlakana zbog kojih ćete se osjećati sito i sagorijeti višak masti u vašem tijelu. Cvjetovi brokule sadrže kalcijum i vitamin C i mogu usporiti proizvodnju tiroidnih hormona kod osoba sa oboljenjem štitne žlijezde. Osim brokule odličan izbor su i špinat, kelj i crvene paprike.

Mahunarke

Pasulj i sočiva povećavaju nivo željeza u krvi koje zauzvrat pomaže ljudskom tijelu da radom efikasno sagori kalorije. Jedna šolja sočiva zadovoljiće oko 35% dnevnih potreba za željezom, a ukoliko ih konzumirate sa zrnom poput kvinoje vaše jelo će biti puno proteina. Crveni pasulj je prepun rastvorivih i nerastvorivih vlakana koji smanjuju nivo inzulina i zahvaljujući tome, vaše tijelo će nakupljati manje masti.

Ćuretina i piletina

Duže ćete se osjećati siti ukoliko u svoj organizam unosite niskokalorične proteine poput ćuretine i piletine. Posno meso je puno željeza i zato ćete imati više energije, kao i snažnije mišiće tokom i poslije vježbanja.

Bobičasto voće

Ukoliko želite da smršate, jedan od prvih koraka je da izbjegavate šećer i vještačke zaslađivače. Da biste utažili želju za nečim slatkim, jedite svježe crveno bobičasto voće poput malina i jagoda. Ovo voće sadrži antocijanine koji zaustavljaju razvoj masnih ćelija, te polifenole koji blokiraju aktivnost digestivnih enzima određenih škrobova i masti.

Začini

Termogene namirnice sa prirodnim svojstvima sagorijevanja masti zaista mogu pomoći u tome da vam se kilogrami ne nagomilavaju. Đumbir, sjemenke senfa i kima, te cimet u jelima omogućiće vam da efikasnije probavite hranu.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je jedan od najboljih prirodnih napitaka za poboljšanje vašeg zdravstvenog stanja. Istraživanja su pokazala da katehin, vrsta polifenola u zelenom čaju pomaže u sgaorijevanju masti.

Ljute papričice

Ljute papričice sadrže kapsaicin, hemijsko jedinjenje koje može da poboljša vaš metabolizam. Puna tri sata nakon jela one će pomagati vašem tijelu da sagori višak masti.

 

Podijeli ovo