Naučnici su prije nekoliko mjeseci otkrili nešto što bi simultano moglo da promijeni budućnost čiste energije i unaprijeđenja vašeg doma. Royal Institute of Tehnology u Melburnu je napravio studiju u kojoj se govori kako boja koju koristimo za bojenje kuće može da se iskoristi i kao izvor energije.

Naime, naučnici su otkrili da postoji komponenta koja skuplja vlažnost iz vazduha i dijeli je na kiseonik i vodonik i tp može biti izvor čste energije. Iz nekog nepoznatog razloga ova komponenta koja molybdenum-sulphide je mnogo snažnija kad se pomiješa sa titanium oxide komponentom koju najčešće možemo pronaći u bojama za krečenje.

Naučnik koji je bio na čelu ovog istraživanja, dr Torben Daeneke je objasnio da ukoliko titanium oxidu, koji se često koristi u proizvodnji boja za krečenje dodamo ovu novu komponentu ona postaje materijal koji konvertuje boju u energiju.

Ova solarna boja, kako joj je radni naziv može biti posebno efikasna u područjima gdje je klima nešto toplija, u blizini mora i okeana. Ova solarna boja je još uvijek u fazi istraživanja, ali dugoročno ovo istraživanje bi moglo donijeti zaista revolucionarne rezultate.

Podijeli ovo