Ko može da odoli ljetnoj hrani – kuvanim i pečenim kukuruzima, roštilju, sladoledu i lubenici? No, veoma brzo se to može pretvoriti u začarani krug istih obroka svakog dana, a vaš novčanik će trpiti kupovinu hrane koja se brzo može pripremiti. Pitate se šta da radite? Zašto ne biste bili malo kreativniji i isplanirali kako da hrana na vašoj trpezi i ljeti bude hranjiva, jednostavna i osvježavajuća?

Isplanirajte svoj rad i razradite svoj plan

Napravite plan kuvanja za svaku sedmicu u koji uvijek treba da ubacite i pola sata za ispijanje kafe. Kada ste to uradili, popišite šta sve treba da kupite za obroke koje ste planirali. Vodite računa o tome da ne planirate veliki gurmanski ručak u danima kada uopšte niste kod kuće! I ne zaboravite da meni za sljedeću sedmicu okačite na frižider – nema ništa zabavnije od toga da gledate kako se vaša porodica raduje jelu koje planirate za sutrašnju večeru!

Koristite sve osim pećnice

Ljeti je ionako dovoljno vruće pa zaista nema potrebe za tim da uključujete pećnicu. U loncu za kuvanje na paru začas ćete skuvati rižu, a hljeb će biti topao i ako ga podgrijete u tosteru. Piletinu, čorbe ili pečenje možete veoma brzo pripremiti u pekaču koji umjesto u kuhinji držite u dvorištu. Dobićete ukusna jela, a nećete se preznojiti jer ćete kuvati na otvorenom!

Iskoristite mikrotalasnu pećnicu

Osim što podgrijava razna jela i pravi kokice, mikrotalasna pećnica može ispeći krompir, skuvati meso ili ispeći najsočniji kolač koji ste ikad probali! Najbolje od svega je što se dodatna vrućina neće uvući ni u vas ni u kuhinju.

Pripremite više hrane

Kad već kuvate, planirajte da to jelo jedete barem tri puta. Dakle, ako ste već raspalili roštilj u dvorištu, ispecite više piletine nego što ste planirali za današnji ručak. Sutradan za večeru poslužite pola pilećeg mesa koje ste ispekli sa umakom napravljenim od ulja oraha i sirćetom od maline. Sljedeće večeri, podgrijte preostalu piletinu, dodajte salsu, zdrobljeni bijeli luk, malo limunovog soka i origano. Sve umotajte u tortilje i uživajte u ovom preukusnom obroku.

Neka vam korpa za izlet uvijek bude spremna

Bilo da idete na izlet ili samo planirate da ručate u dvorištu, neka vam sav pribor uvijek bude na jednom mjestu. U korpu za izlet stavite stolnjak, salvete, tanjire i escajg za jednokratnu upotrebu i mnogo plastičnih čaša. Dodajte još i otvarač za konzerve i pakovanje krekera od raznih žitarica. Korpu držite odmah pored kutije za led.

Ne zaboravite na pića

U plastične pregrade u frižideru obavezno držite vrč sa ledenim čajem bez kofeina ili sokom. Neka svaki član vaše porodice ima svoje plastične flašice za vodu i kada krenu u grad, mogu ponijeti osvježavajuće piće sa sobom!

I najvažnije od svega – uživajte u ljetu. Jedite sladoled sa svojim klincima, pijte limunadu sa roditeljima i stvarajte nove uspomene.

Podijeli ovo