Kada pojedete bananu ili narandžu nemojte bacati njihovu koru zato što vam može dobro poslužiti. Praktične su i zdrave, a naročito ako kupujete organsko voće. Ukoliko ga ne možete naći, zaštitite se od pesticida tako što ćete napraviti rastvor od kašike limunovog soka, kašike bijelog sirćeta i 250 ml vode i time očistiti narandžu i bananu.

Kora narandže

Kora narandže je gorkog okusa, ubrzava metabolizam, a takođe vam može pomoći pri tegobama sa gasovima, gorušicom, povraćenjem i pojačanom želudačnom kiselinom, te ublažiti morsku bolest. Sve to je moguće zahvaljujući esencijalnim uljima iz narandže koji imaju antiupalno i antibakterijsko dejstvo. Smanjiće vam stomačnu kiselinu i pomoći vašoj jetri da normalno funkcioniše, a pored toga istraživanja pokazuju da kora narandže snižava holesterol i trigliceride. Još jedna medicinska moć nalazi se u flavonoidu “hesperidinu” u narandžinoj kori i djeluje protiv kancera i osteoporoze. Ukoliko ste nervozni, ubacite koru narandže u kupku ili ključalu vodu kojom ćete se pariti. Na taj način ćete biti bolje raspoloženi i mirnije ćete spavati.

Narandžinu koru možete upotrijebiti i u kozmetičke svrhe i ona je savršeno rješenje za masnu kožu lica. Nježno istrljajte lice narandžinom korom i vidjećete da ona upija višak masnoće, a osim toga njena esencijalna ulja će uravnotežiti i rad lojnih žlijezdi. Ukoliko osušite i sameljete narandžinu koru dobićete sjajno prirodno sredstvo za piling.

Podijeli ovo