Vaši zidovi su postali pomalo dosadni i želite ih dodatno ukrasiti? Rješenje ne mora uvijek biti nova boja ili tapeta već to mogu biti i neobične biljne dekoracije koje su već dugo pravi adut svjetskih dizajnera.

Bilo da se radi o pravim zidnim baštama ili samo jednom detalju kao što je vaše omiljeno cvijeće na policama u dnevnoj sobi, biljke su odličan način da se svakoj prostoriji doda tekstura, toplina i osjećaj doma. Nezavisno od toga da li na raspolaganju imate manje ili više prostora, postoje mnogobrojni načini da već danas biljke iskoristite kako biste osvježili zidove u svom životnom prostoru.

Viseće biljke i terarijumi

Jedan od trenutno najpopularnijih trendova su viseći držači za biljke ili postavka visećih terarijuma u kojima se najčešće nalaze tzv. „zračne biljke“ . One se razlikuju od običnih biljaka po tome što ne puštaju svoje korjenje u tlu, već žive pričvršćene za druge biljke koje im služe samo kao fizička potpora. Svu vlagu koja im je potrebna dobijaju iz zraka.

Terarijumi za zračne biljke izuzetno su jednostavni za izradu čak i za ljude koji nemaju nikavog iskustva u baštovanstvu. Dugotrajni su, otporni i idealni za bilo kakve vrste zidova, a i podsjećaju na male neodoljive šume u teglicama.

Vaše omiljene začinske biljke uvijek pri ruci 

Ukoliko želite imati vaše omiljene začinske biljke pri ruci tokom kuhanja, zašto ih ne biste posadili na zidu u vašoj kuhinji? Nema potrebe da dodatno zauzimate prostor na vašoj kuhinjskoj površini sa nizom teglica, već ih možete na zanimljiv i dekorativan način rasporediti po vašim kuhinjskim zidovima, na jednom ili više mjesta. Za ovaj poduhvat potrebno vam je nekoliko najobičnijih teglica za pekmez u koje ćete posaditi začinsko bilje po vašem izboru, okrugli metalni držači koje možete pričvrstiti na zid i malo strpljenja dok  biljke ne izrastu. Idući put kada pozovete goste na večeru u svoju kuhinju i pred njima uberete svježi bosiljak koji ste sami uzgojili, poželjeće da se vrate kod vas uvijek iznova. Da ne govorimo koliko će biti ljubomorni na vašu zelenu zidnu dekoraciju.

 

 

Magnetom do zelenog savršenstva

Samo jedan magnet dijeli vas od najzelenije dekoracije za vaše zidove. Kompanija “Urbio” kreirala je jedinstven magnetni modularni sistem koji predstavlja izuzetno atraktivan i zanimljiv način za organizovanje vaših omiljenih biljaka na zidu. Jednostavna magnetna ploča napravljena od polipropilena postavlja se na zid, a u kompletu se dobijaju držači različitih veličina napravljeni od reciklirajućeg materijala u koje možete posaditi biljke po svom izboru.

Uradite sami svoju zidnu dekoraciju

Iako je za ovo potrebno malo više truda, gotov proizvod će vas i više nego iznenaditi. Na jednostavan način, uz pomoć čvrstog užeta u boji po izboru i makaza, sami možete da ispletete idealan držač za vašu biljku koji će dati posebnu notu čak i najdosadnijoj prostoriji u vašem stanu ili kući.

Podijeli ovo