Klaudia Šifer- članica originalnog kluba supermodela, ikona stila, zvijezda mnogobrojnih svjetskih naslovica i žena velikog šarma. Tako da ne čudi mnogo da je prije 15 godina ova svjetski poznata manekenka uspjela nagovoriti vlasnike stare engleske vile iz ere Tjudorovih da ju prodaju njoj i njenom tadašnjem zaručniku, poznatom filmskom režiseru Metju Vonu. Par mjeseci nakon prvog susreta sa vlasnicima koji uopšte nisu imali u planu prodaju vile, Klaudia i Metju uselili su se u svoj novi dom u čijoj je bašti održano i njihovo vjenčanje.

Ova tjudorovska vila koja ima 14 spavaćih soba i prostire se na preko 530 hektara zemlje postala je stalni dom slavnog para i njihovo troje djece, 14-godišnjeg Kaspara, 12-godišnje Klementin i 7-godišnje Kosime. Oni naravno nisu jedini na imanju, budući da je tu i cijela četa pasa, mačaka, ovaca, svinja i kornjača.

Vila je izgrađena davne 1574. godine u obliku slova H kako bi se odala počast kralju Henriju Tjudoru, a zanimljivost je da joj je ime dala kraljica Elizabeta Prva. Dok je boravila u vili poslužena joj je hladna šunka tako da je vilu nazvala „Koldham Hol“ (cold ham- hladna šunka). Bila je utočište katoličkim sveštenicima tokom elizabetanske ere, a mjesta gdje su se nekad skrivali sveštenici ispod debelih podnih daski sada su idealna za dječiju igru.

Klaudia poštuje istoriju vile, tako da se odlučila na spor i izuzetno studiozan proces njenog dekorisanja i restauracije. O svakom detalju se pažljivo promišljalo i razmišljalo se čak i o najmanjim sitnicama. Ništa nije kupljeno na brzinu.

Namještaj je mješavina komfornih i glomaznih komada, antikviteta i predmeta koji simbolišu porodično nasljeđe. Klaudia smatra da mnogim velikim i zahtjevnim prostorima često nedostaju neki posebni detalji koji jasno simbolišu porodicu koja u njemu živi. Ona se pobrinula da se u cijeloj kući nalaze detalji za koje nju i njenu porodicu vezuju lijepa sjećanja.

U kuću su unijeli dosta boje i različitih šara. Zidovi skoro svake sobe za goste prekriveni su tradicionalnim engleskim motivima. Ukoliko su zidovi šareni, u toj prostoriji postavljen je tradicionalni jednobojni namještaj u tamnijim tonovima koji odlično komplementira ostatku prostora. Klaudia i njen muž strastveni su kolekcionari umjetnina, tako da ne čudi da se na skoro svim zidovima nalaze slike poznatih savremenih umjetnika kao što su Demien Herst, Andreas Gurski i Kandida Hofer.

Iako im je u početku Koldham Hol vila bila samo vikend utočište od gužve Londona, porodica se vrlo brzo preselila tamo za stalno. Ovaj bračni par preferira mir i tišinu od užurbanog velegrada, tako da im je mir engleskog sela pružio utočište o kakvom su oduvijek sanjali. Kuća je idealna za odgoj djece koja skoro svaki trenutak slobodnog vremena mogu provesti na prostranim travnjacima i šumama, a ukoliko im ikada postane dosadno mogu napraviti zabavu u bašti. Mjesta im svakako ne nedostaje, sa obzirom da bi njihova vila mogla bez problema poslužiti kao omanji hotel.

Podijeli ovo