Jedan od najljepših osjećaja prilikom uređenja novog doma je pronalazak odgovarajućeg komada namještaja o kojem ste već dugo maštali. Možda se radi o fotelji sa širokim naslonom, trpezarijskom stolu koji se savršeno uklapa uz boju vaših zidova ili lampi koju ste nakon mnogobrojnih posjeta tržnim centrima na kraju pronašli u jednoj maloj prodavnici za koju niste nikada ranije čuli. Sigurno se sjećate pobjedničkog osjećaja koji ste imali nakon pronalaska vašeg namještaja iz snova u novi dom i to je nešto što ne zaboravljate tako lako.

Idila traje neko vrijeme i vi brižno čuvate namještaj, ali prije ili kasnije mora se desiti ono neminovno: na njemu će se pojaviti neka nedefinisana mrlja. Možda ste krivi vi, možda vaš partner ili dijete, ali činjenica je da se sada sa tom mrljom morate nekako izboriti. Donosimo vam kućne trikove za rješavanje nekih od najčešćih mrlja koje se mogu pojaviti na namještaju. Sva sredstva koja su vam potrebna već su vam na dohvat ruke!

Maslinovo ulje

Vjerovatno koristite preukusno i zdravo maslinovo ulje za pripremu jela prema svojim omiljenim receptima, ali da li ste znali da ono ima i drugu primjenu u vašem domu koja može udahnuti novi život starom i pomalo ofucanom namještaju? Ova vrsta ulja odlično je sredstvo za poliranje svog nefarbanog namještaja od drveta. Pri tome, nije vam potrebna velika količina ulja kako biste postigli odličan efekt već je dovoljno par kapi za poliranje neke manje površine. Ako imate neke stare stolice koje su se počele ljuštiti na rubovima uzmite mekanu krpicu koju ste prethodno nakvasili sa malom količinom maslinovog ulja i iznenadićete se odličnim efektom koji ćete postići.

 

Podijeli ovo