U vrućim ljetnim danima svakome je nezamislivo da provodi previše vremena uz šporet kuvajući hranu. Ulijenimo se i teško nam je i prevruće i za pečenje krompira, a tako bismo ih rado pojeli! Umjesto da naručujete preskupi pomfrit iz roštiljnice koji veoma često ima ukus kartona, a ne krompira, zašto ih ne biste ispekli u mikrotalasnoj pećnici? Ako ne znate kako, mi smo tu da vam pomognemo.

Krompire ogulite, operite i obrišite, a zatim u njima napravite rupe za ispuštanje pare ili duboko urežite znak X po dužini ove namirnice. Nakon toga, umotajte krompire u vlažan papirnati ubrus, stavite ih na tanjir i sve zajedno smjestite u mikrotalasnu pećnicu. Temperatura i vrijeme pripreme zavise od veličine krompra. Tako za veoma mali krompir treba uključiti mikrotalasnu pećnicu na otprilike tri minute, dok za srednju veličinu ove namirnice trebate podesiti vrijeme na četiri i po minute. Veliki krompiri treba da se peku šest, a veoma veliki sedam do osam minuta.

Ukoliko pečete krompire različite veličine, povećavajte vrijeme, ali ne strogo proporcionalno. Zapamtite da jača struja ne dodaje temperaturu i da ćete morati smanjiti električnu energiju kako vam se krompiri ne bi izvana isušili, a iznutra ostali sirovi. Vaša mikrotalasna pećnica treba da se ugasi prije nego što krompiri omekšaju dovoljno da se mogu jesti, odnosno moraju biti još malo čvrsti iznutra. Kada se mikrotalasna pećnica ugasi, ostavite krompire još pet minuta u njoj kako bi se njihov središnji dio ispekao do kraja zahvaljujući toploti zadržanoj u unutrašnjim slojevima. Izvadite krompire iz mikrotalasne pećnice i umotajte ga u aluminijumsku foliju.

Ukoliko vam ovo zvuči prekomplikovano, ne brinite, ima još jedan način da ispečete krompire u mikrotalasnoj pećnici. Ogulite i operite krompire, ali nemojte pustiti da se potpuno osuše. Moraju ostati malo vlažni. Izbušite rupe u krompirima i umotajte ih u dva sloja plastične folije. Uključite mikrotalasnu pećnicu na sedam minuta i kada se pečenje završi, provjerite da li su krompiri dovoljno mekani. Ako su i dalje malo tvrdi, pecite ih još minut ili dva. Da bi krompiri bili jednako pečeni sa svih strana najbolje je da koristite okretni tanjir u mikrotalasnoj pećnici. Ukoliko ga nemate, okrenite krompire za 180 stepeni dva puta tokom pečenja.

Obavezno koristite krpu kada vadite tanjir iz mikrotalasne pećnice. Krompire nipošto nemojte umotavati u metalnu foliju jer ona može izazvati varnice koje oštećuju unutrašnjost mikrotalasne pećnice. Morate strogo voditi računa o tome da ne prepečete krompire jer bi oni mogli izgorjeti, pa čak i eksplodirati! Plastični omot mora biti otporan na visoke temperature, a uklanjajte ga sa krompira oštrim nožem kako se ne biste opekli.

Izvor: Kakopedija

Podijeli ovo