Ako razmišljate o skoroj prodaji vašeg stana ili kuće, predlažemo vam da razmislite o jednom vrlo bitnom dodatku za kupatilo prije nego što objavite oglas i zamolite prijatelje da prošire vijesti u svom krugu prijatelja.

Istraživanje sprovedeno među mnogobrojnim agentima za nekretnine, dekoraterima i profesionalcima koji se bave uređenjem enterijera pokazalo je da jedan bitan detalj može znatno uticati na vrijednost nekretnine koju prodajete- pločice u kupatilu!

Detalji u kupatilu- dodatna vrijednost nekretnine

Istraživanje stranice Showerstoyou.co.uk pokazalo je da bi stavljanje pločica u kupatilo trebalo biti prioritet svih onih koji planiraju skoru prodaju nekretnina, a neki od najčešćih komentara bili su da je to jedna od stvari u stanu na koje se najviše isplati uložiti veća suma zato što će se ona kasnije sigurno isplatiti.  Odmah na drugom mjestu je tuš kabina, a nakon toga dolaze pristojna veličina lavaboa i kvalitetna slavina.

Foto: Colin Poole/idealhome.co.uk

Slavine koje cure, buđ koja se hvata na rubovima lavaboa i labave ručke veoma su česti problemi koji značajno umanjuju cijenu nekretnine tako da bi ih trebalo riješiti prije početka prodajnog procesa. Budući da će se kupatilo koristiti svakodnevno, logično je da budući kupci žele da ga vide u dobrom stanju. Ukoliko kupatilo bude bilo neugledno to može poljuljati čak i kupce koje je oduševio ostatak stana.

Pločice u kupatilu- odluka oko koje se nećete pokajati

Uzimajući u obzir podatke iz istraživanja uopšte ne čudi što su pločice pravi hit u svijetu uređenja enterijera. One odavno nisu više samo standardnog kvadratnog oblika pa se tako sad mogu pronaći kružne ili u obliku heksagona, tako da mogućnostima za dekoraciju nema kraja. Što se boja tiče, trenutno su apsolutni hit sezone razne nijanse zelene i ružičaste.

Ni ovo ne iznenađuje budući da je zelena, ili tačnije njena varijanta „Marrs“ Pantone boja godina o čemu smo već pisali u članku https://kucica.net/2017/08/18/ovo-je-najpopularnija-boja-u-2017-godini/ , a ne trebamo ni zaboraviti opsesiju Instagram generacije milenijalnom roza https://kucica.net/2017/08/24/boja-sezone-milenijalna-roza/.

Foto: Jamie Mason/idealhome.co.uk

Dekorateri se slažu da je odabir prave boje odličan način da impresionirati pločicama za kupatilo, a nikada ne treba podcijeniti moć prvog dojma. Često on bude onaj koji presudi prlikom kupovine neke nekretnine, a vi trebate svakako iskoristiti bilo koji adut koji imate u rukavu.

Kao što su pločice i tuš kabina dobra investicija za budućnost, postoje i neke stavke za koje se pokazalo da se baš i ne isplate prilikom prodaje. Na toj listi su se tako zatekli prostrani ormari i, možda iznenađujuće, podno grijanje.

Na kraju, donosimo listu poželjnih i manje poželjnih investicija zajedno sa procentima koje su osvojili prema sprovedenoj anketi.

  1. Kvalitetne pločice za kupatilo  – 76%
  2. Tuš kabina  – 70 %
  3. Kvalitetan lavabo, wc šolja – 65 %
  4. Grijač za peškire– 62 %
  5. Dobro osvjetljenje– 57&%
  6. Korištenje svjetlijih i umirujućih tonova za zidove i plafon– 53%
  7. Prostrani ormari– 45%
  8. Podno grijanje– 34%

 

Podijeli ovo