Ako postoji jedan mali detalj koji može instantno transformisati jednu spavaću sobu to je izgled jastuka. Pljosnati jastuci sa dotrajalim jastučnicama doprinijeće da soba izgleda pomalo sumorno, dok će paperjasti i čisti jastuci odmah „otvoriti” prostor. Ništa ne daje spavaćoj sobi luksuzan dojam više od besprijekornih jastuka, tako da smo za vas pripremili vodič koji će vas korak po korak dovesti do rezultata kakvi su viđaju samo u spavaćim sobama hotela.

Prije nego što započnete sa cijelim procesom, bitno je da investirate u pravu vrstu jastuka. Guščje perje lako može učiniti svaki jastuk paperjastim a memorijska pjena sama od sebe stoji uspravno tako da se nećete morali brinuti oko toga da će se vremenom jastuk splasnuti.

Foto: burst.shopify.com

Ako već duže niste čistili vaše jastuke napunjene guščjim perjem, bilo bi dobro da ih operete u mašini kako biste napravili dubinsku dezinfekciju. Nakon što ih osušite u sušilici ili na štriku poprimiće dio svog starog volumena i odlično će mirisati.

Jastuke naravno ne smijete ostaviti bez jastučnice. One značajno produžavaju trajanje jastuka i štite ih od čestica prašine, grinja kao i ulja koji su sastavni dio noćnih krema. Osim toga, jastučnica je važan element u postizanju elegantnog izgleda vaših jastuka koji će podsjećati na hotelske, tako da trebate posvetiti vrijeme odabiru prave boje i teksture koja će odgovarati enterijeru spavaće sobe.

Foto: pixabay.com

Kako biste dobili pravi hotelski look, potrebno je da dobro opeglate jastučnice i ostatak posteljine. To je najbolji način da dobijete čiste, profesionalne linije kakve ste ranije viđali samo u sobama luksuznih hotela.

Nakon što ste obavili prvu fazu i nabavili sve što vam je potrebno, vrijeme je da se pozabavite projektom pretvaranja vašeh uobičajenog jastuka u pravi deluks dekorativni komad. Kako biste uspjeli u tome, potrebno je da iskopirate način na koji radnici u hotelu slažu posteljinu. Sobarica će započeti tako što će vertiklano posložiti jastuk do pola i onda ga ubaciti u detaljno ispeglanu jastučnicu. Nakon što se jastuk rasklopi unutar jastučnice, treba stati u nju tako da se savršeno uklopi u sve ćoškove, kao kada stavljate ruku u rukavice. Poenta je da ne ostane praznog prostora i da jastučnica obuhvati jastuk sa svih strana.

Foto: pixabay.com

Nakon toga, položite jastuk i dobro ga izravnajte sa prstima i šakama. Postavite ruke na centar jastuka i povlačite ih u brzim potezima prema svim rubovima jastuka kako biste izbacili sav vazduh koji je ostao unutra. Ponavljajte ovaj proces ravnanja sve dok se perje unutar jastuka dobro rasporedi.

Sada ste spremni da pozicionirate vaše savršeno presvučene i izravnane jastuke. Nježno držite jastuk u rukama sa suprotnih strana i stavite ga paralelno sa naslonom od kreveta. Jastuci trebaju biti stajati u zraku sami od sebe, bez potrebe da se uopšte naslanjaju na okvir od kreveta. Tako ćete znati da ste proces obavili baš onako kako je trebalo.

Podijeli ovo