Jedna od najružnijih scena koje možete zateći u kupatilu su žute naslage koje se pojavljuju na dnu kade. Uporno ih pokušavate očistiti sa raznim kupovnim sredstvima kao što je Domestos, ali dosadne žute mrlje se stalno iznova vraćaju i polako se spremate da se predate i pomirite sa činjenicom da vaša kada više nikada neće biti onako blistavo bijela kao na početku.

Prije nego što stvarno odustanete trebate pokušati sa još jednim trikom koji se pokazao kao apsolutno najuspješnjiji u uklanjanju jedne od najdosadnjih mrlja u svakom kućanstvu. Ovaj put ćete se uspjeti izboriti sa njom, a vaša kada će ponovo povratiti blistavi sjaj kakav ste poželjeli.

Foto: uspesnazena.com

Kako biste očistili kadu potrebni su vam sljedeći sastojci:

 

  • kalcinirana soda

 

  • soda bikarbona

 

  • običan izbeljivač

 

  • sirće

 

  • rukavice

 

Proces funkcioniše na sljedeći način:

Potrebno je da pomiješate dvije kašike kalcinirane sode sa dvije kašike sode bikarbone i dobro istrljate kadu sa njihovom mješavinom. Ne zaboravite da sve vrijeme tokom procesa koristite rukavice. U slučaju da ne možete pronaći kalciniranu sodu, mogu poslužiti i četiri kašike sode bikarbone.  Kada prođe deset minuta, pripremite mješavinu 50ml sirćeta i 50ml izbjeljivača i nanesite ju na prethodni sloj. Ostavite sve da stoji pola sata i sve zajedno opet dobro istrljajte i isperite sa dovoljnom količinom vode.

Foto: uspesnazena.com

Čim završite sa ovim postupom primijetićete da ste kadi vratili blistavu bjelinu, a dodatna prednost ove metode je činjenica da ste iskoristli najminimalniju moguću količinu hemijskih sredstava za cijeli proces i tako smanjili količinu otrovnih isparavanja koja biste inače udisali.

Dodatni savjet: kako bi vaše kupatilo duže bilo blistavo, odvojite par sekundi vremena i svaki put prebrišite kadu ili tuš kabinu suvom krpom nakon upotrebe.

Izvor: uspesnazena.com

Podijeli ovo