Stotine miliona plastičnih boca iskoristi se i baca u smeće u trenutku dok čitate ovaj članak. One su sastavni dio skoro svakog segmenta naših života, od bočica vode do boca sa deterdžentom za pranje veša. Velike su šanse da ćete ugledati barem jedan primjerak plastične boce ako sada pogledate oko sebe.

Iako je zgodno konzumirati piće direktno iz plastičnih boca koje odmah poslije toga možemo baciti, smeće koje se akumulira u tom procesu ima veoma štetan uticaj na prirodni okoliš. Boce izrađene od plastike ostavljaju značajan karbonski otisak, a količina vode koja je potrebna da se napravi jedna boca tri puta je veća od količine vode koja se na kraju nađe u samoj boci. Alarmantna je i činjenica je potrebno preko 1000 godina da se razgradi samo jedna plastična boca, a plastika prilikom spaljivanja proizvodi toksična isparavanja.

Budući da ih se ne možemo odreći, moramo pronaći način da ponovo iskoristimo plastične boce kako bismo pomogli očuvanju planete. Postoje razne mogućnosti kako to možete uraditi, a mi vam donosimo neke prijedloge koji ne samo da su kreativni već su odlični i za kućni budžet.

 Hranilica za ptice

Ako imate baštu iza kuće, vrijeme je da sami napravite recikliranu hranilicu za ptice uz koju ćete njihov cvrkut slušati svako jutro. Potrebno vam je zaista malo vremena i novca kako biste je napravili, a osim boca potrebne su vam makaze i dvije stare drvene kutlače. Ispod možete pogledati kako taj proces izgleda korak po korak, a sveukupno će trajati manje od sat vremena.

Foto: thebetterindia.com/

Podijeli ovo