Odnedavno na portalu kućica.net imamo novu saradnicu, diplomiranu arhitektica Biljanu Novaković koja će od sada rješavati sve vaše nedoumice vezane za dekoraciju i uređenje enterijera. Od danas ponovo možete poslati svoja pitanja u inbox facebook stranice portala www.facebook.com/kucica.net/, a odgovori će biti objavljeni na portalu.

  1. Pitanje

Nedavno sam kupila manji stan, dnevni boravak i kuhinja imaju 16,79m2. Moj problem tiče se uređenja. Naime, kuhinja je mala te nisam sigurna kako je organizovati, željela bih imati u tom prostoru i mjesto za ručavanje. Voljela bih da me posavjetujete kako bi bilo najbolje uklopiti prostor za ručavanje, tj. da li bi bilo dobro da napravim kuhinjsko ostrvo ili eventualno stavim manji trpezarijski sto? U dnevnom boravku bi bila možda neka manja ugaona garnitura. Zgrada u kojoj sam kupila stan je jos u fazi izgradnje i neke stvari u dogovoru sa investitorom mogu izmjeniti i dodati! Unaprijed zahvalna!

Odgovor: Da biste dobili prostor za ručavanje smatram da je najbolje na kuhinjske elemente nastaviti sto u vidu ostrva. Na ovaj način dobijate produženu radnu plohu kuhinje, i najviše štedite prostor. Ostrvo ne bi trebalo biti veće od 130/140 x 80 cm da bi ostalo dovoljno mjesta za manju ugaonu garnituru. Naglasila bih da je visina kuhinjskih elemenata 90 cm tako da bi i visina sjedenja za ostrvom bila poluvisoka.

Podijeli ovo