Šik nije baš prva riječ koja će nam pasti na pamet kada pomislimo na malene studio stanove. Umjesto toga, prva asocijacija će nam češće biti skučeni prostori po uzoru na studentske domove. Ali, ako se upravo selite u svoj prvi stan ili živite u gradu gdje cijene stanova sve češće postaju astronomske, velike su šanse da ćete se morati odlučiti za ove minijaturne jednosobne stanove. Ono čega možda niste svjesni je da dobro organizovan studio stan nudi pregršt različitih mogućnosti.

Za početak, najvažnije je da svedete svu svoju imovinu na minimum i zadržite samo ono što stvarno volite i trebate. Takođe trebate sažeti kolekciju namještaja koju posjedujete na minimum i na one komade koji su multifunkcionalni. Prilikom dekoracije odaberite jednu estetiku koje ćete se pridržavati, budući da vam mali prostor ne ostavlja baš pretjerane mogućnosti za eksperimentisanje sa različitim stilovima. Kako ne biste imali noćne more o uskim hodnicima i natrpanom prostoru te razvili ozbiljan slučaj klaustrofobije, pročitajte savjete o životu u mikro stanu koje vam donosimo u sljedećem tekstu.

Kreirajte kontinuitet

Ovaj švedski studio stan na prvi pogled izgleda prilično prostrano, zar ne? U stvarnosti, nevjerovatno je malen, ali iskorišten je na pametan način do posljednjeg detalja. Ulaz, kuhinja i spavaća soba okrečeni su u različite, ali komplementarne boje, što stvara izuzetan vizuelan dojam i iluziju prostranosti. Jedini izuzetak je dašak jarke boje u pozadini prostorije, dok je sve ostalo, od farbe preko namještaja, relativno neutralno.

Foto: Fantasticfrank

Foto: Fantasticfrank

Podijeli ovo