Bilo da volite pruglice, cvjetni uzorak, apstraktne oblike ili jednobojne varijante, posteljina je djelić luksuza koji si svakako trebate priuštiti. Kada budete birali dizajn vaše posteljine svakako provjerite sve detalje, pogotovo ukoliko se radi o online kupovini. Neke boje će se možda činiti svjetlije ili tamnije nego što su u stvarnosti, tako da možete doživjeti neugodno razočarenje.

Najvažnija stavka pored odabira šare svakako je vrsta tkanine. Pamuk je uvijek odličan izbor, kao i posteljina od satena koja ima više vertikalnih od horizontalnih vlakana. Pozitivna strana posteljine od satena je što je veoma mekana i ugodna na dodir, a negativna strana je što je više podložna cijepanju i drugim oštećenjima. Možete se odlučiti i za skupe varijante posteljine sa složenim vlaknima kao što su one od damaska i žakarda koje su izuzetno izdržljive, ali i loše za budžet.

Još jedna popularna tkanina je i mješavina pamuka i poliestera. Ona ne samo da je povoljnija, već je i otporna na gužvanje i izuzetno izdržljiva. Za razliku od pravog pamuka, ona uključuje sintetička vlakna zbog kojih se možete osjećati pomalo sljepljeno nakon buđenja i veća je vjerovatnoća da će se umrljati. Poliester može biti loš za osjetljivu kožu i privlačiti statični elektricitet.

Na kraju, ne treba zaboraviti da se šare i boja obično dodaju na već istkan komad posteljine, što znači da vaše plahte mogu na početku biti grube na dodir dok ih ne operete više puta. Koji od ovih setova posteljina bi najbolje odgovarao vašoj spavaćoj sobi?

Podijeli ovo