Imati sopstvenu nekretninu u današnje vrijeme postalo je pravi luksuz sa obzirom na globalne trendove u porastu cijena kvadrata. To često znači da moramo spustiti očekivanja i odabrati prostor dosta manji od inicijalno planiranog. Sa manjim prostorom dolazi do veće potrebe za pametnim planiranjem prostora i rasporedom površina u domu.

Kako biste napravili najbolji mogući raspored prostorija u domu, važno je da dobro proučite izgled i položaj tavanice, podova, zidova i rasvjete kako biste mogli u konačnici doći do najboljeg rješenja. Ovo su savjeti stručnjaka koji će vam biti neprocjenjivi prilikom planiranja rasporeda površina u domu.

Napravite inventar

Želite li promijeniti raspored u domu, za početak popišite sve one elemente koji bi trebali ostati stacionarni i kojima nećete mijenjati položaj kao što su već ugrađeni plakari, kamin ili hodnik. Listu možete sastaviti prema vašim prioritetima, pa će tako logično za veću porodicu trebati prostrana dnevna soba koji će svi ukućani moći odjednom koristiti. Ako radite od kuće, sigurno će vam biti potreban kancelarijski prostor tako da će to biti na vrhu vaše liste prioriteta. Želite li često pozivati goste, bilo bi dobro da imate prostranu trpezariju. Isto tako, razmislite i o tome da li svakom djetetu treba odvojena soba ili će još uvijek biti zajedno u jednoj sobi.

Foto: Lorenzo Cafaro

 

Podijeli ovo