Kupili ste svoj dom iz snova i dekorisali enterijer baš onako kako ste oduvijek sanjali, ali nešto ipak još uvijek nedostaje. Možda je pravo vrijeme da se osvrnete na vanjski dio kuće. Bilo da je boja već odavno istrošena, ili vam je jednostavno dosadio dosadašnji stil, farbanje eksternih zidova može biti odličan način da osvježite vašu nekretninu.

Prije nego što krenete sa ovakvim projektom, biće vam potreban plan. Farbanje eksterijera doma prilično je ozbiljan poduhvat i bilo da ga se možete prihvatiti sami ili će vam biti potrebno da unajmite radnike, morate prilikom planiranja uzeti u obzir veličinu i visinu kuće, raspoloživi vremenski okvir i opremu koja vam je potrebna. Cijeli proces bi značajno mogao biti olakšan ukoliko unajmite profesionalnu pomoć, ali ako se odlučite da to uradite sami ili uz pomoć prijatelja i sve dobro isplanirate, možete uštediti dosta novca. Vodimo vas kroz glavne korake procesa transformacije eksterijera i predlažemo boje koje su trenutno u trendu.

Pripremite eksterijer

Prije nego što bilo kakvo farbanje počne, pripremite eksterijer tako što ćete očistiti sve tragove prljavštine, prašine, krede i čestica zagađenja. Najbolje bi bilo da u tu svrhu iskoristiti baštensko crijevo i dobro isperete sve zidove pod jakim mlazovima vode, kao i da ispiranje započnete od vrha do dna zidova kuće. Ovo je i faza u kojoj trebate zakrpiti sve eventualne rupice i pukotine.

Foto: Dowd restoration

Podijeli ovo