Vjerovatno nema djeteta koje nije nekada poželjelo da napravi samo svoju magičnu kućicu na drvetu. Mi smo maštali o tome, vjerovatno ste i vi, a neki su odlučili da svoju želju iz djetinjstva pretvore u stvarnost. Nedaleko od Sarajeva smještene su kućice u sklopu projekta „Treehouse Bosnia“ koje već na prvi pogled vraćaju u trenutke bezbrižnosti i igre. Razgovarali smo sa vođama projekta o ovoj zanimljivoj ideji koja je prava novina na domaćem tržištu.

Da li ste i vi maštali o jednoj kućici na drvetu kada ste bili mali? Je li na taj način nastala inspiracija za Treehouse Bosnia projekt?

Moramo priznati da ni mi nismo bili izuzeci. I mi smo bili djeca koja su maštala o kućici na drvetu, a onda smo postali odrasli koji ne žele prestati maštati. Boravak u prirodi i izdvojeno vrijeme za neometano razmišljanje i čitanje, u kombinaciji sa ljubavlju prema prirodi i arhitekturi, imali su Treehouse Bosnia projekt kao rezultat.

Foto: Treehouse Bosnia

Pričajte nam više o početku projekta i rađanju ideje, preprekama i izazovima na koje ste nailazili. Koliko vam je trebalo da finalizujete sve korake?

Iz želje da više vremena provodimo na planini, napravili smo „Glavnu drvenu kuću“. Tek nešto kasnije su nastale i dvije kućice na drvetu, a to su „Treehouse“ i „Treehouse for kids“.

Prilikom kupovine imanja na planini Treskavica, na nadmorskoj visini 1000 metara, postojao je jedan stari panj bukve okružen mladim stablima u pravilnom prečniku od 5 metara. Dugo smo maštali kako bi na tom mjestu mogla da nikne mala kućica koja bi bila u prirodnom hladu i oslonjena na panj stare bukve koja je vjerovatno stotinama godina tu rasla.

Najveći izazov je bio osmisliti kućicu šestougaonog oblika tako da na 16 m2 stane sve što jedna kućica treba da sadrži – dnevni boravak, kuhinju, balkon i malo kupatilo. Kućica ima 6 strana, od kojih su 4 strane u staklu, tako da je puna svjetlosti tokom cijelog dana. Sa balkona se pruža pogled na Dolinicu i planine u daljini. Svjetlost se probija kroz lišće i grane drveća, što u unutrašnjosti stvara izvanredan prirodni hlad, tako da u periodima ovogodišnjih „toplotnih udara“ temperatura u kućici nije prelazila 24 stepena.

Ideja je realizovana na proljeće 2017, a nastajala je godinama prije toga.

Foto: Treehouse Bosnia

Foto: Treehouse Bosnia

Koji su materijali korišteni prilikom izgradnje kućica?

Trudili smo da koristimo materijale koji su u skladu sa prirodom koja okružuje kućice. Odlučili smo se za drvo, kamen, stako i ciglu. Kompleks Treehouse Bosnia sadrži „Glavna drvena kuću“ izgrađenu od drvenih poluoblica na dvije etaže i sa podrumom, ukupne površine oko 80 m2. Pored toga, korištena je sarajevska astrougarska cigla stara više od 120 godina. Ona daje posebnu toplinu cijelom objektu. Zidove objekta čine drvene poluoblice bez ikakve dodatne izolacije, što omogućava da prostor bude prozračan i ugodan, kako u toku ljeta, tako i tokom zime. Zimi se zagrijava loženjem drveta.

Kućica na drvetu „Treehouse“ pokrivena je drvenom šindrom, što cijelom objektu daje posebnu ljepotu. Treći objekat je Kućica na drvetu za djecu („Treehouse for Kids“), se nalazi na visini od 2 metra, što pretstavlja užitak najmlađim posjetiocima.

Foto: Treehouse Bosnia

Kućice su uređene u vintage stigu, a namještaj je urađen u shabby chic metodi. Zašto ste se odlučili baš za takav stil?

Uvijek smo željeli da prostor u kojem boravimo na planini bude drugačiji od stanova i kuća u gradu – bez bijelih zidova i vještačkih materijala. Vintage stil, u kombinaciji sa tradicionalnim bosanskim motivima, daje posebnu toplinu u kojoj zaista uživamo. Shabby chic namještaj, kao dio vintage stila, se sam od sebe nametnuo kao najbolje rješenje.

Foto: Treehouse Bosnia

Kompleks sadrži glavnu kuću koja je nešto veća i manje kućice za djecu. Da li ste već imali mlađe goste i kako su reagovali?

Djeca su posebno oduševljena. Unutar dječije kućice postoji prostor za igru sa igračkama, a tu je i prateći sadržaj – tobogan, dvije ljuljaške i prostor za penjanje. Jedini problem za roditelje je taj što djeca na kraju dana ne žele da idu svojim kućama.

Kakve su dosadašnje reakcije posjetilaca, šta im se najviše sviđa u vezi kućica na drveću?

Zaista, svi koji su vidjeli kućice su oduševljeni, kako idejom, tako i sadržajem. Ispred kućica se nalazi natkriveni prostor za sjedenje (hladnjak), sa kojeg se pruža prelijep pogled na okolne planine (Treskavica, Hojta i Bjelašnica). U neposrednoj blizini je početak biciklističke staze duge 23 km, koja vijuga obroncima Treskavice. Njome se može čak doći na drugu stranu Bjelašnice, u selo Šabići.

Tokom vedrih, ljetnih noći, vrijeme se može provoditi oko vatre i uživati u pogledu na zvjezdano nebo. Na samo 45 minuta ugodne vožnje asfaltiranim putem od Sarajeva, ukupan ambijent Treehouse Bosnia nudi jedan potpuno drugačiji doživljaj susreta sa prirodom.

Podijeli ovo