Većina je vjerovatno gledala dokumentarce o egzotičnim podvodnim restoranima koji se obično nalazi na obalama dalekih zemalja kao što su Maldivi ili Fidži. Sve one koji su očarani sa podvodnim svijetom i morskim čudima posebno će obradovati vijest da se jedan podvodni restoran otvara mnogo bliže, tačnije u Norveškoj na obali u blizini malog sela pod nazivom Baly.

Ovaj restoran će postati raj za sve one koji su u potrazi za novim iskustvom i ekskluzivnom kuhinjom. Zadatak za izgradnju bio je povjeren norverškom arhitektonskom birou „Snohetta” koji je kreirao stvarno ambiciozan projekt.

Foto: gradnja.rs

Struktura restorana podsjećaće na džinovski monolit i biće podijeljena na dva dijela: ulazni, koji će biti na suhom i podvodni koji će počinjati negdje od sredine konstrukcije i ići do dubine od pet metara ispod vode. U podvodnoj sekciji nalaziće se sala za ručavanje kao i veliki prozori skoro preko cijelih zidova koji će posjetiocima omogućiti nevjerovatan dojam da jedu u sred morskog prostranstva.

Foto: gradnja.rs

Ovaj restoran koji izgledom najviše podsjeća na veliki betonski greben omogućavaće maksimalan luksuz za posjetioce. U ulaznoj zoni biće smještena garderoba, a na početku podvodne sekcije nalaziće se luksuzni bar gdje će se služiti šampanjac. U samom dnu restorana koji će  se nalaziti na najvećoj dubini ispod vode biće smješteni veliki i manji stolovi za ručavanje sa najboljim pogledom na morsko dno.

Foto: gradnja.rs

Osim što će biti restoran, ovaj objekt će imati i drugu svrhu. Postaće istraživački centar u kojem će naučnici moći proučavati podvodni svijet. Norveški naučnici će sprovoditi istraživanja na ribama pomoću zvučnih signala, a u fokusu će biti i ponašanje životinja tokom različtih godišnjih doba. Važna će biti i optimizacija neposrednog područja oko restorana tako ribe i druge morske životinje ni u jednom trenutku neće biti ugrožene zbog novoizgrađenog objekta.

Foto: gradnja.rs

Još uvijek se ne zna kakve će biti cijene u prvom evropskom podvodnom restoranu, ali ako uzmemo u obzir činjenicu da će se nalaziti u Norveškoj možemo pretpostaviti da će biti paprene. O meniju možemo takođe samo spekulisati, ali nije teško za pretpostaviti da će biti mnogo ribe.

 

Realizacija projekta započinje sljedeće godine.

Izvor: gradnja.rs

Podijeli ovo