Kao arhitekta, dizajniraš u sadašnjosti, sa sviješću o prošlosti, za budućnost koja je suštinski nepoznata.

Riječi su ovo Normana Fostera, jednog od najznačajnijih stvaralaca moderne arhitekture. Riječi su to kojima ćemo i započeti ovu priču. Premda budućnost odista ostaje neznana, to ne znači da bi savremeni arhitektonski izraz trebalo da prestane nastojati da razmišlja prije svog vremena.

A upravo je otkrivanje budućnosti granitne keramike, materijala široke upotrebe u oblastima arhitekture i građevinarstva, bila tema putovanja bosanskohercegovačkih arhitekata u zemlju mode, dizajna i dobrog ukusa. Pogađate, riječ je o Italiji.

U organizaciji salona „Leo-Gres”, ekskluzivnog zastupnika luksuzne italijanske keramike grupacije „Florim” za tržište Bosne i Hercegovine, četrnaest domaćih arhitekata je dobilo priliku da otkrije inovativna razmišljanja u dizajnu te pomake u tehnologiji izrade granitnih pločica. Kako predstavnici salona „Leo-Gres” ističu, želja im je bila da ovim studijskim putovanjem približe italijanski pristup granitnoj keramici, kao umjetnosti i nauci, našim stručnjacima i na taj način pozitivno utiču na njihov daljnji rad i profesionalni rast.

Foto: Leo-Gres

A da se uticaj za sada i te kako pokazao pozitivnim svjedoče upravo putnici, među njima i arhitekta Dalibor Bjelica. „Osim što smo vidjeli novitete među proizvodima koje kao arhitekte koristimo u svom radu, kroz druženja smo razmijenili iskustva iz prakse te savjete u vezi sa primjenom različitih građevinskih materialja”, kazao je Bjelica po povratku s puta.

Studijska posjeta je trajala od nedjelje, 15. oktobra, do srijede, 18. oktobra. Premda su arhitekte imale samo tri dana za otkrivanje cijele jedne budućnosti, organizatori su se i te kako potrudili da svaki sekund bude kvalitetno upotrebljen, u šta ćete se uvjeriti i sami kada vidite gdje, šta i kako su vidjeli, čuli i iskusili.

U nedjelju naveče grupa je stigla u Sasuolo, italijanski gradić u okrugu Modena, nadaleko poznat kao mjesto sa najvećim brojem proizvođača keramike u svijetu. Jedan od njih je upravo i grupacija „Florim”, dugogodišnji partner salona „Leo-Gres” te domaćin studijske posjete. Zanimljivo je istaći da je okrug Modena ne samo žiža svijeta keramike, no i epicentar brendova luksuznih automobila poput Ferarija, Dukatija i Maseratija. Ne čudi onda što je Modena danas znana kao kraj gdje napredni inženjering i urođeni italijanski osjećaj za dizajn žive u harmoniji.

Foto: Leo-Gres

Nakon smještanja u hotel, grupa je u restoranu „Locando del Mulino” dočekana od strane regionalnog menadžera grupacije „Florim”, Valerija Morinija, a ostatak večeri provela u degustaciji nezaobilaznih italijanskih specijaliteta te ugodnom druženju kroz razmjenu ideja i predstavljanju novih projekata. Prijatno iznenađenje za sve prisutne bilo je Morinijevo poznavanje naših jezika, koje je savladao radeći godinama kako sa salonom „Leo-Gres”, tako i sa drugim renomiranim kompanijama iz zemalja bivše Jugoslavije.

Dobrodošlica je nastavljena i naredni dan kada su arhitekte posjetile Florimovo fabričko postrojenje te na prostoru od 10.000 m2 showroom-a, od kojih 5.000 m2 čine ambijenti, otkrile male tajne velikih proizvođača keramike. Kroz stručne edukacije i prezentacije, naši domaći stručnjaci su se bolje upoznali sa pametnim tehnologijama koje revolucionizuju obradu keramike te svjetskim trendovima u oblasti dizajna pločica.

Po izlasku iz Florima, grupa se zaputila u obilazak Modene, avanturu koja im je donijela jednu sasvim nezaboravnu degustaciju sireva. Od onih koji su tek proslavili svoj prvi rođendan do sireva sa stažom od šest godina, degustacija je za mnoge bila pravi izazov. Kako bi se jasno osjetila gradacija ukusa, nepisano je pravilo da bi nepca trebalo da se kreću od najmlađeg ka najstarijem siru.

Gastronomsko istraživanje se nastavilo u noć u jednom od čuvenih restorana regije Emilija-Romanja, koji je na dobrom glasu i kao „omiljeno mjesto slavnih”. U restoranu „Montana” su umornim putnicima servirani specijaliteti od mesa te slavni tiramisu. O ovoj stranici svoje priče su imali samo da kažu tri riječi – da prste poližeš.

Foto: Leo-Gres

U utorak je grupa krenula put Istre, gdje su ih dočekali predstavnici austrijske kompanije „Murexin”. Kao poslovni partner i prijatelj salona „Leo-Gres”, Murexin je za posjetioce iz BiH organizovao obilazak parka „Histria aromatica”, imanja na kojem se uzgaja ljekovito bilje od kojeg se poslije prave sapuni, šamponi, kremice, ulja i slični preparati. Posljednji dan ture je obilježila posjeta „Murexin” fabrici, praćena novim saznanjima, te posjeta gradu Rašu, malom gradom od velikog istorijskog značenja.

Od arhitekture i kulture preko gastronomije i sirologije do znanja i saznanja – tri dana su se ispostavila kao sasvim dovoljna za otkrivanje barem jednog dijela budućnosti. Dok su arhitekte kući došle inspirisane idejama za nove projekte na kojima će moći da primijene naučeno, predstavnici kuće „Leo-Gres”, kao organizatori puta, dobili su još veći podsticaj da nastave raditi na spajanju svjetskih tokova i trendova sa tržištem Bosne i Hercegovine.

Podijeli ovo