Do sada smo pisali o raznim materijalima koji su korišteni za kreiranje dekorativnih predmeta u domu, a u ovom članku vraćamo se osnovama i jednom od najjednostavnijih materijala- papiru. Papir je još u ranom djetinjstvu način na koji ulazimo u svijet kreativnosti, prazno platno uz koje može nastati praktički sve ono što nam padne na pamet. Mogućnosti su neograničene, a to su na veoma dobar način uspješno iskoristili mnogi dekorateri i umjetnici tokom istorije.

Vjerovatno najpoznatija svjetska metoda oblikovanja papira je japanski origami koji se tradicionalno pravi od kvadrata, ali osim toga postoje modeli u raznim drugim obilicima kao što su trokut i pravougaonik. Najpoznatije vrste origamija su modularni i tradicionalni, a prave se tako što se više zasebnih dijelova povezuje u jedinstvenu cjelinu.

Foto: etsy.com

Iako ne postoji tačan službeni podatak o tome kada je i kako origami nastao, najčešće se njegov nastanak povezuje sa izumom papira u antičkoj Kini u 2. vijeku prije nove ere. Iako je nastao u Kini, origami pravi procvat doživljava u Japanu gdje ga proglašavaju za nacionalnu umjetnost, a kasnije je slijedila i globalna slava. Zanimljivo je da se slična vještina pojavila i u drugim djelovima svijeta kao što je Španija gdje je umjetnost oblikovanja papira imala naziv „papiroflexia”.

Foto: etsy.com

Moderne i dekorativne verzije origamija osmislila je dizajnerka Fione Emanuel Cook i osnovala brend pod nazivom „montague & west”. Njene radove možete pogledati na fotografijama u sklopu ovog teksta, a više informacija o brendu možete pronaći na službenom Instagram i Facebook profilu.

Foto: etsy.com

Foto: etsy.com

Foto: etsy.com

Foto: etsy.com

Foto: etsy.com

Izvor: journal.hr

Podijeli ovo