Isprobali ste ormariće i police, ali i dalje vam se čini da nešto fali zidovima u vašem stanu? Možda je pravo rješenja za vas da odaberete jedan zid koji će se razlikovati od ostatka enterijera i postati fokus za okolne dekoraterske elemente. Odabrani zid možete izdvojiti tako što ćete ga ofarbati u novu boju ili napraviti drugačiji finiš od standardnog.

Tokom devedesetih i početka trenutnog vijeka popularne su bile potpuno bijele prostorije u kojima je jedan zid bio ofarban u jarko narandžastu ili tirkiznu boju. U međuvremenu su se trendovi poprilično promijenili, ali namjera je ostala ista: jedan zid nekako odvojiti od ostatka stana. U ovom trenutku su nam na raspolaganju mnogo maštovitije opcije nego ranije, različiti finiši i teksture koje možemo maksimalno upotrijebiti u svoju korist.

Razlozi zašto trebate imati karakterističan zid u stanu

Očigledni razlog da jedan od zidova u stanu učinite karakterističnim je dodavanje kreativnog elementa inače monotonoj prostoriji. Pored toga, ovakva vrsta zida ima i neke druge suptilne transformacijske prednosti. U zavisnosti od toga kakvu boju odaberete, karakteristični zid može naizgled povećati malu prostoriju. To možete na odličan način postići i dodavanjem efektnog predimenzioniranog ogledala na jedan od zidova.

Diverzifikacija zidova može pomoći u definisanju specifične funkcije određenog prostora. Tako možete na primjer zid prelijepiti zanimljivom tapetom oko koje ćete organizovati trpezarijski sto i stolice.

Ukoliko prostor ima visok plafon, to možete na odličan način naglasiti tako što ćete na jedan od zidova dodati neobičan vertikalni detalj.

Foto: freshome.com

Podijeli ovo