Kada klijenti dođu kod profesionalnih dekoratera da se posavjetuju u vezi novog izgleda njihovog kupatila, obično je prvi opis koji će im dati biti „želim da moje kupatilo izgleda kao spa centar”. Ovo je potpuno logičan zahtjev, sa obzirom da svako od nas želi dan nakon posla provesti u relaksirajućoj atmosferi i daleko od svakog izvora stresa.

Bilo da renovirate postojeće kupatilo ili gradite potpuno novo ispočetka, dobro će vam doći primjeri sljedećih kupatila u kojima je na različite način postignut efekt spa oaze kojem i vi težite.

Ključno je osvjetljenje

Ako je vaše kupatilo sastavljeno od arhitektonskih elemenata sličnih onima koje sadrži prostorija prikazana na ovoj slici, biće vrlo lako sprovesti projekt transformacije u spa. Ali, čak i u prostorima koji nemaju visoke prozore koji idu od poda do plafona i gledaju na baštu, možete ciljano iskoristiti osvjetljenje kako biste stvorili zen atmosferu.

Možete u tu svrhu iskoristiti kombinaciju različitih izvora osvjetljenja kako biste napravili pravu atmosferu i prilagođavali svjetlost dijelu dana. Za jutro i dnevni dio dana, jaka svjetlost koja imitira prirodno osvjetljenje odlična je osnova za obavljanje procesa kao što su šminkanje i sređivanje kose. Naveče kada ste spremni da zaronite u kadu sa pjenušavom kupkom smanjite osvjetljenje na minimum kako biste stvorili umirujući efekt.

Foto: houzz.com

Podijeli ovo